Kaijan tilanne maanantaina 12.3.2018

Tänään on Kaijan aivoverenvuodon kolmikuukautispäivä. Samana päivänä tapahtui paljon muutakin. Onko mukana sattuma – jota Kaijan mukaan ei ole olemassakaan – vai jotain numerologialla selitettävissä olevaa salatiedettä? En tiedä eikä oikeastaan paljon kiinnostakaan. Se mitä tapahtuu kiinnostaa sen sijaan suuresti.

Loppui tähänastisen avioliittomme pisin, kolmen kuukauden pituinen mykkäkoulu, kun Kaija ilman ennakkovaroitusta vastasi katsomaan mennessäni joka kerta esittämääni ’onko kaikki hyvin?’ rutiinikysymykseen kuuluvalla äänellä ja selkeällä suomen kielellä:  ”On!” Maanitteluistani huolimatta ei suostunut sanomaan mitään muuta. Hymyili vain salaperäisesti. Mutta mykkäkoulu on siis joka tapauksessa loppu!

Tänään Kaija myös siirtyi (tai siis siirrettiin) laaja-alaiseen kuntoutukseen Mikkeliin Kyyhkylän kuntoutuskeskuksen vaativan kuntoutuksen osastolle, joka on Mikkelin keskussairaalan osasto 11, mutta ei sijaitse keskussairaalan yhteydessä vaan seitsemän kilometrin päässä Porrassalmentien varressa lähellä viimekesäistä Kirkonvarkauden asuntomessualuetta. Siis kauniilla paikalla Saimaan rannalla. Kaijan huoneen ikkunasta näkyy Saimaa.

Tämänpäiväisessä suunnittelupalaverissa ensimmäinen viikko varattiin Kaijan tilan ja kunnon perusteelliseen kartoitukseen. Toisella viikolla etsitään hoitomuotoja ja terapioita, joihin hän näyttäisi parhaiten vastaavan. Sen jälkeen vasta päätetään, miten edetään.

Kaija on ollut huomiotaherättävän motivoitunut Kyyhkylään siirtymiseen. Hän on aina innokkaasti nyökytellyt kun asiasta on puhuttu, ja olen kertonut lääkäreiden sanoneen vaativan kuntoutuksen olevan raskasta työtä niin psyykkisesti kuin fyysisestikin. Siihen Kaija on johdonmukaisesti ja halveksivasti tuhahtanut: tuskin on ongelma! Yhdyn edelliseen.

Sanaisen arkun raottuminen – vaikka vain yhden pikkuruisen on-sanan verran – on minulle paljon kokoaan suurempi juttu: jos tulee yksi sana, tulee kyllä lisääkin. Vain ajan (ja hyvän terapian) kysymys.

Juuso

36 vastausta artikkeliin “Kaijan tilanne maanantaina 12.3.2018”

 1. ”Alussa oli sana” Yhdestä sanasta kaikki lähtee. Kaijaa siunaten ja tsemppiä toivoen kaikille läheisille.

  Tykkää

 2. En muista, luinko Jill Bolte Taylorin tai Eben Alexanderin kirjan siinä vaiheessa, kun tiesin ystäväni saaneen aivoinfarktin. Joka tapauksessa, muistan sanojen tehneen vaikutuksen.

  Hyvyyden voimaa ja uskallusta arkeenne, teitä kannatellaan kyllä.

  Tykkää

 3. Oi kun aurinkoisia uutisia. Kaijalle terveisiä❤️ Niin kiva kun Juuso jaksat kuulumisia kirjoittaa, voimia sinulle.

  Tykkää

 4. Jee, jee! Paljon, paljon valoisia päiviä Kaijalle ja sinulle Juuso. Edelleen kiitos näistä päivityksistä. Halit ja terveiset Kaijalle!💖

  Tykkää

 5. Voi miten ihana uutinen, Kaijalle rakkaita terveisiä ja jaksamista teille kaikille. T. Hannele

  Tykkää

 6. Hei Juuso!
  Upeaa! Itku tuli, kun kerroit Kaijan ”mykkäkoulun” loppuneen. Olen siitä niin onnellinen! Voimia Kaijalle ja teille kaikille läheisille!💛 Aamulla luin Kaijan uutta kirjaa ja Kaija siellä sanoo, ”Kovasta puristuksesta syntyy timantti, kullanhohtoinen lintu”. Ja niin se on!
  Tsemppiä!!

  Tykkää

 7. Näitä ihania paranemisen uutisia on voimauttavaa lukea. Minä kiitän ja lähetän valoa Kaijalle ❤

  Tykkää

 8. Kiitos Juuso taas päivityksestä ja uutisten hyvästä laadusta.
  Mahtavaa!
  Vahvistaa uskoa ja auttaa eteenpäin.
  Paljon voimia ja terveisiä Kaijalle
  T:Markku,Emma&tytöt

  Tykkää

 9. 💙🙄Voimia ja hyvänmielen juttuja teille! Joko käsillä voisi tehdä juttuja, joista on nauttinut kotona? Maalailla ehkä yhdessä kun on joutoaikaa? 😘 Aurinkoisia kevätpäiviä toivon vauhdittamaan kuntoutumista!

  Tykkää

 10. Oi! Onpa ihana kuulla, että toimintakyky etenee näin hienosti! Olkoon kuntoutus parasta mahdollista!

  Herää tässä houkutus ehdottaa, että ottaisitte rytmiset liikeharjoittelut (kirja: Parantavat liikkeet ja ammattilaisia löytyy Suomesta) jossain kohtaa osaksi kuntoutusta: integroivat eri hermoston osia ja voisivat olla toteutettavissa aluksi toisen henkilön avustamana. Osa neurologeista ja muista ammattilaisista liputtaa ko. kuntoutusmenetelmän puolesta, osa ei. Se saattaisi kuitenkin olla mahdollistamassa mm. pikkuaivojen ja muutoinkin motoriikan kehitystä, kognitiota ja siten myös muiden taitojen, kuten puheen, edistymistä.

  Kaikkea hyvää sinne ja enkeleitä!

  Tykkää

 11. Ihana kuulla!! Tänään olen juuri Kolilla Kaijan voimapaikassa ja ulos katsellessa tuli sellaien tunne, että kun tykkylumet sulavat Kolin puiden päältä, alkaa myös Kaijan oma energia virtaamaan ❤ Halein, Johanna

  Tykkää

 12. Ihania uutisia kerta kaikkiaan! Nähtävästi Kaija on enemmän kuin valmis tähän kuntoutukseen, vaikuttaisi jopa olevan malttamaton… Ihana motivaatio! Lämpimät terveiset teille kaikille lisääntyvän valon keralla! 🙂

  Tykkää

 13. Etteenpäin, hitaasti ja hiljaisesti, mutta sitkeästi. Koittakka jaksaa ja olla kärsivällisiä ja ajatella mitä vielä on, eikä surra sitä mitä ei enää ole. Pitäkkää katse tulevassa, vaikka pitkälle ei näkisikään.

  Tykkää

 14. No, mut hei toihan kuulostaa fantastiselta! aivan mahtava juttu, että Mykkäkoulu on ohi 😉 siitä se kuntoutuminen lähtee etenemään, paljon voimia teille, sulle ja Juulialle ja ennenkaikkea tietenkin Kaijalle ja rakkaita terveisiä!

  Tykkää

 15. ❤❤❤ ….on niillä numeroilla jotain merkitystä 😉. Kaija on ihme nainen, kiitos siitä että olemme saaneet hänet tavata 😊. Terveisiä hänelle ja ”kaikki onnistuu”. Terv. Sinikka ja Seppo

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s