Kaijan tilanne keskiviikkoaamuna 11.4.2018

Nyt Kaija onkin yhtäkkiä ollut jo kuukauden Kyyhkylässä, ja aivoverenvuodosta tulee huomenna kuluneeksi kolmannesvuosi, neljä kuukautta. Lyhyt aika. Pitkä aika.

Lyhyt siinä mielessä, että näin massiivisesta aivoverenvuodosta toipuminen vie vuosia ja vasta kolmen vuoden päästä aletaan kuulemma nähdä, mihin jamaan potilas kuntoutuu. Kaijan koko hoitohenkilökunta – lääkäri, hoitajat ja viisi terapeuttia – on avoimen toiveikas ja luottavainen. Kehitys on ollut ripeää ja edistystä on tapahtunut kaikilla osa-alueilla ja ennen kaikkea: Kaijan asenteesta paistaa edelleen ja jatkuvasti halu parantua eikä aivohalvauspotilaille ominaisia takapakkeja, terapioista kieltäytymisiä, uskonpuutoksia ja masennusoireita ole ollut lainkaan.

Pitkä on aika ollut lähiomaisen kannalta, omaltani. Kun käy lähes päivittäin tapaamassa, on vaikea aina havaita kehitystä ja uskoa sen jatkuvuuteen. Ikuinen ikävä. Uskonpuute. Halipula. Epätoivo. Pelottava tulevaisuus. Aamuöiset suden hetket, jolloin en saa nukuttua ja enkä pysty hallitsemaan ajatuksiani. Kaiken tähänastisen kehityksen ja faktojen vastaisesti: entäs jos Kaija jääkin tuollaiseksi?

Älkää nyt säikähtäkö: en ole kaatumassa (mitä nyt välillä vähän horjun). Varhaiset, kirkkaat, aurinkoiset kevätaamut auttavat. Aaveet ja peikot väistyvät. Minulla on tukeva lähipiiri. Osaan ja pystyn (nykyään) pyytämään apua. Jaksan. Uskon. Kaija selviää. Kuten minäkin.

Kaija teki viime perjantaina pikaviisiitin Kuopion yliopistosairaalaan, jossa hänen aivoverenkiertonsa tutkittiin varjoainekuvauksella. ”Koilaamalla endovaskulaarisesti hoidetun aneurysman tila vakaa”. Kuten ymmärsitte: kaikki hyvin. Takaisin Kyyhkylään. Hyvin Kaija jaksoi, vaikka taksi haki hänet reissuun jo 4.50 aamuyöstä.

Tänään Kaija saa pari pistosta Botoxia vasemmanpuoleisiin raajoihinsa. Vaikka enimmälle osalle ihmisistä – minulle ainakin – tulee Botoxista ensimmäisenä mieleen esim. huulten tai rupsahtaneen otsanahan kohotukset, sillä on ihan oikea lääketieteellinenkin vaikutus. Se rentouttaa halvauksessa spastisiksi (=jäykiksi) muuttuneita lihaksia, ja vaikutus kestää usein monta viikkoa, jopa kuukausia. Hoitotiimi on havainnut, että spastisten lihasten venyttely ja nivelten oikominen on hidasta ja kivuliasta mikä vaikeuttaa Kaijan fysioterapeuttista kuntoutusta. Lievitystä haetaan Botoxista.

Kaijalla oli viime viikolla yhtenä päivänä oikein puheripuli: neljä sanaa päivässä. Uusi ennätys. Sittemmin valitettavasti taas vaiennut. Minulle ei ole puhunut, joskin kerran selkeästi yrittänyt: huulet muodostivat sanoja ja ääntä tuli mutta mitään selvää en saanut. Eikä pyynnöstäni huolimatta toistanut. Hymyili vain viekkaasti, selvästi tarkoittaen: ”Kyllä mä sulle vielä puhun. Mutta en nyt!”

Kiitos että sain jakaa tunnelmiani.

Juuso

46 vastausta artikkeliin “Kaijan tilanne keskiviikkoaamuna 11.4.2018”

  1. Kaijalle kauniita ja kirkkaita säveliä, halusin soittaa Kyyhkylän pianolla. T. kohtalo toveri. ( Tosin ilman nuotteja.) T. Pertti

   Tykkää

 1. Näin nyt Erilaiset-sarjassa Kaijan osion, tuli vahva tunne että maalaus, jota hän tässä teki, oli mulle…
  Tuli myös tunne, että haluaisin Kaijaan tutustua, tai jopa että hänet ’ tunnen’.
  Nyt myös tajusin tänään että Ville Juurikkala on teidän poika! Kävimme Morrison Hotel Galleryssa ja näimme hänen fantastiset kuvansa!!!!
  Valtavasti toipumista ja enkeleitä!!!!!

  Tykkää

 2. Kiitos kirjoituksesta ja kuulumisista.

  Neljä vuotta sitten…

  Kaija Kiitos

  ❤ Olin hakemassa teinejä treeneistä ja hain samalla kirjat, jotka hyvyyttäsi lahjoitit. Luin Sannalle kirjoittamasi omistuskirjoituksen. Lämmin rakkaus? meni minusta läpi ja aloin itkemään. Sinussa on voima nähdä. Kirjoituksesi parantava voima saapui oikealla hetkellä. Usko tai älä.

  Kaija vastasi meille Facebookissa:
  ‪Kiitos. Uskon, sillä muuten en voisi tehdä tätä. Antautuminen, ymmärryksen ylittäminen on silta. Siellä sillalla kohtaamme. aina uudelleen!‬

  Juuso, mitä apuja tarvitsette, pyydä.

  Tykkää

 3. Katselin tuossa pätkää Veljeni Leijonamieli -elokuvasta. Muistin kyyhkyslakatkin, vaikken niitä tällä kertaa nähnytkään. Kuinka tärkeää kirjekyyhkynkin on levätä. Oma lepopaikka, lämmintä lautaa ympärillä, vähän jyviä ja huolenpitoa.
  Kirsikkalaakson kaltaisia asioita arkeenne. Hyvyyttä, hyvää ravintoa ja lempeitä ihmisiä ympärillenne. Enkelit eivät koskaan ole kaukana.

  Tykkää

 4. Kiitos Juuso, että jaat tuntojasi ja tietoa Kaijan edistymisestä ja tilasta.
  Vaikka olen tavannut Kaijan vain pari kertaa, niin kohtaamiset, varsinkin toinen kerta, jolloin hän maalasi sielunkuvani, teki hänestä minulle merkityksellisen ihmisen ja ehkä jokin yhteys syntyi ja jäi. Kaija on varmasti enemän läsnä kun pystyy sitä viestittämään ja uskon, että sinullakin on sanaton yhyeys häneen ja hänellä sinuun. Epätietoisuus tulevasta on vaikea kestää, mutta tietoisuuttemme voi irti laskettuna ja vapaana saada heikkoja kaikkuja menneestä ja tulevasta. Menneisyyttä ei voi muuttaa, mutta tulevaisuuteen voi vaikuttaa. Ei kuitenkaan vastavirtaan ja väkisin vaan osana virtausta sen mukana kulkien ja sitä ohjaten. Tuo oli oma tuntemukseni ja käsitykseni maailmasta jossa elämme, mutta jota tunnemme ja käsitämme huonosti. Seurauksia ei voi muttaa, koska syytä ei voi poistaa. Millaisia syitä ja seurauksia on tulossa siihen voimme ajatuksillamme ja teoillamme vaikuttaa. Hyvä synnyttää hyvää siihen uskon ja mahdollisuuteen luoda siten parempaa tulevaisuutta. Siihen työhön Kaijakin ottaa osaa ja uskoo, eikä anna periksi. Näin haluan uskoa ja luottaa siihen, että asia on niin. Tietoisuuden pitää antaa tulla ja kulkkea lävitse olla sille avoin ja altis. Tietoisuus ei ole aivoissa, se on meille yhteinen. Siksi sielut voivat kohdata ja olla yhteydessä ajasta, paikasta tai etäisyydestä riippumatta ja tuntea läheisyyttä ja rakkeutta. Viha voi syntyä vain silloin, kun hylkäämme yhteyden tietoisuutteen ja koemme itsemme keskipisteenä. Tärkeintä on yhteys muihin ja elämän jakaminen
  muiden kanssa. Se yhdistää meidät, omiminen ja ottaminen eroittaa meidät toisistamme. Paljon tuli ajatuksia ja tekstiä tähän, mutta ymmärryksestä vain pienen osan voi näin selittää. Vasta kun lopettaa lukemisen ja kirjoittamisen, voi oppia enemmän ja lisää. ❤❤🐬

  Tykkää

 5. Kiitos Juusolle kuulumisten kertomisesta ja Kaijalle sisua toipumiseen. Olet Kaija päivittäin mielessäni ja kuopiolainen fanijoukko tukee Sinua ja toivoo Sinun etenevän kuntoutuksessa Kaijamaiseen tapaan rivakasti. Sain vähän aikaa sitten luettua Sielu ei nuku-kirjan ja nyt nostelen päivän oppaaksi korttejasi. Jos kaipaat saattoapua kysin reissuissasi niin otahan yhteyttä. Juusolle kovasti voimia ja Kaijalle tsemppiä ❤

  Tykkää

 6. Ihana kuulla, että edistystä tapahtuu! Kaikki menee juuri niin kuin tarkoitettu on. Voimia! ❤

  Tykkää

 7. Kiitos kuulumisistanne Juuso. Kirjoitat syvällisesti Kaijan tilanteesta ja omasta jaksamisestasi. Ymmärrän hyvin tilanteenne oman kokemukseni kautta. Minulta reisiamputoitiin oikea jalka viime lokakuussa. ”Vanha elämäni ” muuttui kertaheitolla. Olin sairaalassa viisi kuukautta. pitkää ja lyhyttä – molemmilta se tuntui vuorotellen.

  Kaijan tilanne on toisenlainen, mutta uskon. että hänestä vielä kuntoutuu kävelevä ja puhuva. entinen iloinen ja energinen Kaija. Nyt hänellä on paljon tekemisen jälkeen levon aika. joka valmistaa häntä taas johonkin uuteen. Nyky lääketieteellä. terapioilla ja kuntouttajien kannustavalla otteella kuntoutujaa autetaan joka päivä pienin askelin. Aina näillä yllättävillä tapahtumilla on meille ”näkymätön” tarkoitus. Positiivinen asenne ja usko toipumiseen auttaa teitä. kuten minuakin on auttanut.

  Aurinkoiset kevätpäivät antakoon teille läheisille energiaa ja voimia. Olen ajatuksin Kaijan luona ja Juuso sinun luonasi Poitissa. entisessä tutussa koulussa. jossa kävimme mieheni kanssa muutama vuosi sitten kesällä Kaijaa tapaamassa ja ”sitikoita” tutkailemassa kanssasi.

  Tykkää

 8. Kuun vaihteessa tuli kaksi vuotta kun tapasin Kaijan ensimmäistä kertaa Tampere-talossa, 8.4 kävin siellä jälleen messuilla ja sain kanavoinnin nuorelta naiselta, samat sanat kuin Kaijan maalaamissa sielunmuotokuvissa. Vahvasti on Kaija mukana, Markun tavoin uskon tässä kokemuksesta tulevan kirjan vielä joku päivä. Vahvaa kommunikointia valoverkon kautta ja lujaa uskoa tarvitaan ❤
  Voimia teille ja kiitos kun kerrot Kaijan kuulumisista, hienoa myös kun asiat menevät eteenpäin, vaikka pieninkin askelin.

  ajatuksissa olette,

  Jane

  Tykkää

 9. Valoa ja voimia Kaijalle ja sinulle! Elämä vaatii joskus ihan hirveästi kärsivällisyyttä, mutta tahdon uskoa, että te molemmat selviätte.

  Tykkää

 10. Kiitos Juuso näistä päivityksistasi.
  Niin usein on Kaija ja te muut mielessä.
  Kaksi viikkoa sitten putosi yksi hänen tekemistään tauluista seinältä. Onneksi hajosi vain lasi. Minusta se oli selkeä viesti, että täältä tullaan ja rytinällä.🙂
  Sano terveiset Kaijalle tästä melkein naapurista.💕
  Kaija on sanonut, että keltainen on voimaväri ja nyt sitä tulee taivaan täydeltä ☀️

  Tykkää

 11. Kiitos kauniista ja koskettavasta kirjoituksesta jälleen kerran !

  Kovasti voimia teille kaikille, Kaijalle rakkaat tarveiset ja enkeleitä teille kaikille !

  RAKKAUS ON AINOA JOKA KASVAA, KUN SITÄ TUHLATAAN !!!

  Tykkää

 12. Kiitos Juuso kuulumisista, omistasi ja Kaijan. Kiitos, että jaat niin rehellisellä ihmisyydellä tuntemuksiasi, jotta voimme kaikki niitä kantaa jollain tavalla myös yhdessä. 💛 Voimia teille!

  Tykkää

 13. Kiitos kuulumisten kertomisesta. Muista Juuso puhua ystävillesi omasta jaksamisesta myös. Mitä kuuluu voi olla sairaan läheiselle todella tärkeä kysymys.

  Kerro Kaijalle lämpimät terveiset Pielavedeltä. Täältä on tullut paljon ajatuksia sinne monelta ihmiseltä.

  Tykkää

 14. Voi, on niin liikuttavaa rakkaus. Kipeää ja maailman kauneinta, oli koskettavaa luettavaa. Toivottavasti saat rakkaasi vielä takaisin kotiin, Kaija ainakin taitaa uskoa siihen, miksipä siis ei muutkin🙂 Paljon rakkautta ja voimaa sinulle ja Kaijalle ❤

  Tykkää

 15. Kiitos. On varmasti vaikeaa ajoittain pitää toivoa ja uskoa yllä.
  Monesti unohdetaan kuinka hirveän rankkaa tällainen on läheisille, toivottavasti saat tarpeeksi tukea että jaksat.
  Edistyminen on hidasta mutta niin kauan kuin sitä tapahtuu on syytä uskoa ja luottaa hyvään lopputulokseen.
  Päivä kerrallaan.
  Voimia teille molemmille ja terkkuja Kaijalle,
  T. Hannele

  Tykkää

 16. Kiitos Juuso!
  Voimia ja jaksamista edelleen!
  Jos yhtään auttaa niin täälläkin uskotaan että Kaija toipuu ja kirjoittaa kirjan kokemastaan.
  Kaijalle terveisiä ja paljon parantavaa energiaa!!!
  Markku,Emma ja tytöt

  Tykkää

 17. Mukava kuulla uutisia Kaijasta! Kiitos! Paljon lämpimiä ajatuksia ja siunauksia sinne kuntoutukseen Kaijalle!
  Sinulle toivon ja pyydän kaikkea hyvää ja jaksamista niin isolla ämpärillä kuin vaan Luoja suo.

  Tykkää

 18. Voimia Juuso, teille kaikille! Kiitos kun jaat kuulumiset. Katsoin illalla Kaijan maalaamaa sielun kuvaa ja näinkin unta Kaijasta. Hänellä oli valkoinen huivi päässään ja hän oli jo lähes täysin kuntoutunut. Puhui jo selvästi ja mietti, että on lienee edellisessä elämässä ollut muslimi kun tuntuu niin kotoisalta käyttää huivia 😀

  Kaija ja koko teidän perhe kulkee sydämessäni, olette tärkeitä ❤

  Tykkää

 19. Kaija ja te läheisimmät olette mielessäni jokaisena päivänä. Odotan uutta viestiä voinnistanne, jaksamisestasi Juuso sekä Juulia. Seuraan Kaijan edistymistä ja iloitsen tämän kaltaisista viesteistä. Iloitsen kanssasi Kaijan kuntoutumisen edistymisestä. Se on pitkä tie, toivon sinulle edelleen voimia. Paljosta olet jo selviytynyt ja jotenkin vain jaksanut päivä kerrallaan. Toivon, että jatkossa elämä tulee helpommaksi, Kaijan kuntoutumisen myötä.
  Kirjoitit, että aika on saman aikaisesti lyhyt ja pitkä. Sitä se varmasti on ollut. Tilanteessasi varmaan seilailee monen laiset tunnetilat sekaisin, aivan kuin kirjoitit. Kivun kautta joutuu sopeutumaan ja kasvamaan uuteen elämän tilanteeseen. Lämmin kiitos, kun viestit Kaijan ja myös itsesi olotilaa aidosti ja rohkeasti.
  Toivotan alkavaan kevääseen edelleenkin voimia ja Korkeimman siunausta.
  Aurinkoa, iloa ja valoa koko perheelle!

  Tykkää

 20. Hei,
  On niin hyvä kuulla Kaijan kuulumisia.Kiitos sinulle siitä Juuso.
  Kaija kulkee ajatuksissa päivittäin.❤️
  Terveisiä Kaijalle
  Ja kaikkea hyvää teille molemmille.
  Mari

  Tykkää

 21. Juuso, tuhannet kiitokset kuulumisistanne – niitä on odotettu.
  Toivon teille kaikille, Kaijalle, Juulialle ja sinulle Kaikkea Hyvää ja kevätauringon lämpöä !

  Tykkää

 22. Kiitos päivityksestä. Kesken työnteon tuli mieleen, että mitenköhän se Kaija…. ja täällähän se tieto sitten jo olikin. 🙂 Kevät tulee, aurinko tuo voimaa ja uskoa teille kumpaisellekin. ❤

  Tykkää

 23. Kiitos Juuso että jaksat jakaa Kaijan kuulumisia ja myös omia tuntemuksiasi. Ehdin jo odotellakin Kaijan kuulumisia.

  Valoisat terveiset ihanalle Kaijalle ja teille läheisille myös paljon valoa ja rakkauden voimaa.

  T. Aila

  Tykkää

 24. Olette mielessä, sydämessäni. Toivon, että energiaa välittyy yhä edelleen teille tueksi jaksamista ja muuttunutta elämäntilannetta kantavaksi sekä toipumista edistäväksi.

  Tykkää

 25. Aurinkoista aamua Juusolle ja Kaijalle☀️
  Ahmimalla taas luin terveisesi Kaijan suunnalta ja olen iloinen ja kiitollinen tuonne ylökertaan siitä, että juuri sinä olet Kaijan rinnalla tukemassa tervehtymistä💜
  Kerrot niin kuvailevasti Kaijan ilmeistä ja eleistä, että pystyn miltei hänet näkemään edessäni😊👍
  Kiitos ja mukavaa keväistä päivää☀️
  Merja

  Tykkää

 26. Hei Juuso,  on hienoa ,että jaat Kaijan tilanteita meille. Ja upeeta todeta miten olet itsesi antanut prosessiin 100 %. Taito jolla kirjotat ja ilmaiset  asiat ja tuntemukset ovat niin osaavan taidokkaasti muotoiltu. Kaikkea voimaa teille . Kaunista kevättä terkuin Tiina Mikkola

  Lähetetty Samsung Mobilesta.

  Tykkää

 27. Kiitos Juuso että jaat tunnelmiasi ja päivität tapahtumia. Se on tärkeää meille jotka joka päivä ajattelevat sinua ja Kaijaa. Voimia ja halauksia. Toivottavasti voidaan joku päivä nähdä ihan kasvotusten!

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s