Kaijan tilanne juhannuksen jälkeen sunnuntaina 24.6.2018

Kaksijakoinen on aika edellisestä päivityksestä ollut. Kaija on yhä enemmän oma itsensä, puhe on merkittävästi lisääntynyt, mutta on edelleen enimmäkseen reaktiivista: hän vastaa kysymyksiin ja pystyy jo (yleensä) valitsemaan vaihtoehdoista mieleisemmän ja vastaa mieluummin verbaalisesti niihinkin kysymyksiin, joista aikaisemmin selvisi pään puistelulla tai nyökyttelyllä. Harvoin hän kuitenkaan itse vielä aloittaa uudesta aiheesta keskustelua.

Halvaantuneiden raajojen elpyminen on tällä välin ollut hitaampaa, mutta ilahduttavaa siinäkin on se, että Kaija pystyy jo käyttämään vasenta kättään apuna tavaroiden liikuttelussa ja joissakin askareissaan. Hän myös näyttää vaistomaisesti ottavan lusikan ja etenkin kynän ensin vasempaan käteensä. Huomatessaan ettei käden tutinalta onnistu allekirjoittamaan papereita, siirtää sitten nauraen kynän toiseen käteen. Kaijan lähtiessä juhannuksen kotilomalta takaisin Kyyhkylään huomasin myös ensimmäista kertaa, että hän sai istuessaan nostettua vasemman jalkateränsä lattiasta ylös ilman ulkopuolista apua. 

Varsinainen ”pommi” kohtasi minua pari viikkoa sitten kun taas menin Kaijan luo. Heti ovelta näin hänen pöydällään piirustuksen, josta loisti Kaijan kädenjälki. Piirroksessa makasi valtava hevonen selällään ketarat ojossa ja selän alla oli pieni ihmismuotoinen enkelihahmo, jonka kimalaistyyppiset pikkusiivet pärisivät 10.000 kierrosta minuutissa, kun se yritti siirtää hevosen ruhoa muualle.

Tämä oli Kaijan ensimmäinen slaagin jälkeinen ”oikea” taideteos. Tähän asti tuotokset olivat olleet värikkäita sisäkkäisiä ympyröitä ja soikioita, jotka hoitohenkilökunnan kehuista huolimatta suorastaan inhottivat minua: ne vaikuttivat pakkoliikkeisen tekemiltä (kuten tietysti olivatkin) eikä niissä ollut jälkeäkään Kaijan luovuudesta.

Hevosensiirtokuvan ilmestymisen kanssa samana päivänä meillä oli palaveri lääkärin kanssa. Kaijan oma lääkäri oli lähtenyt vuosilomalle, ja häntä tuurasi laitoksen yilääkäri. Seurasi seuraava pommi: tämä lääkäri oli sitä mieltä, että Kaija ei tule enää merkittävästi kuntoutumaan, hänen vammansa jäävät pysyviksi ja hän tulee tarvitsemaan ulkopuolista apua vuorokauden ympäri elämänsä loppuun asti. Lääkäri ehdotti, että Kaijalle aletaan etsiä kaltaisilleen tarkoitettua hoitopaikkaa.

Ensishokista toivuttuani sain sovittua, että ennenkuin mitään radikaalia muutosta Kaijan  hoitosuunnitelmaan tehdään, odotamme hänen oman lääkärinsä lomilta. Tämä tapahtunee alkavalla viikolla.

Tuo palaveri muistutti siitä, mistä moni on minua ehtinyt varoittaa: Suomessa hoidetaan akuutit sairaudet hyvin ja tehokkaasti mutta kuntoutus on lapsipuolen asemassa, kukaan ei ota siitä kunnon vastuuta ja sen hyvästä hoitamisesta omaiset joutuvat usein ihan tosissaan taistelemaan. Vaikka tässä tilanteessa olisi muutakin ajateltavaa, olen valmis tappelemaan Kaijan kuntoutuksen puolesta peräseinään saakka. Siihen saatan tarvita teidänkin apuanne. Ja kerron kyllä jos siihen tilanteeseen joudutaan!

Kaunista loppukesää kuitenkin teille kaikille! Eikä Kaijakaan pahakseen pane, jos silloin tällöin pukkaatte hänelle energiapaukkuja tulemaan!

Juuso

49 vastausta artikkeliin “Kaijan tilanne juhannuksen jälkeen sunnuntaina 24.6.2018”

  1. Toisikohan kissan tai koiran läheisyys voimaa ja tasapainoa..? Karvaisilla ystävillämme kun tiedetysti on vaikutusta, pyyteettömästä yhteydestä puhumattakaan. Puhuakaan ei tarvitsisi, riittäisi kuin olisi vain. Voisiko tällainen olla tueksi. Kaikkea hyvää ja rakkaita terveisiä!

    Tykkää

  2. Tsemppiä Kaijan paranemiselle ja eritoten kuntoutukselle. Oot Juuso loistava tsemppari!

    Tykkää

  3. Ihan niin kuin Thaimaassa ollut suomalainen sukeltaja Mikko sanoi: kaikki ei ole tässä mitä me näemme.
    Kaija on Kaija, vaikka hänellä on nyt fyysisiä ongelmia. Luovutaan vaatimuksista ja annetaan
    tervehdyttävälle voimalle vapaus toimia. Elämä kulkee omia reittejään, eikä meidän tahtomme
    aina toteudu.
    Läheisille toivon iloa pienistäkin asioista ja ollaan kiitollisia Kaijan olemassaolosta!

    Tykkää

    1. Kaikenlaista halvaantuneen omainen kuulee sairaaloissa, ja toki kaikenlaista voi kuunnella, mutta kaikkeen voi lisätä omia ajatuksia, jos niistä ei ole haittaa halvaantuneelle. Olipa kerran vaikeasti halvaantunut vanhus (yli 70-v), jolle tarjottiin muutaman kuukauden kuluttua halvauksesta pitkäaikaishoitopaikkaa. Neljä kuukautta halvauksesta yksityinen fysioterapeutti alkoi käydä 2-3 kertaa viikossa, ja kun halvauksesta oli kulunut 8 kuukautta vanhus kotiutui pyörätuolissa osaten itse auttaa itseään vuoteeseen ja sieltä pois. Kotikuntoutus jatkui yksityisen fysioterapeutin avulla. Vuoden kuluttua kotiutumisesta vanhus käveli kepin kanssa sisällä ja kävi itse WC:ssä. Hän ei voinut asua yksin, mutta on eri asia maata pitkäaikaisosastolla kuin olla mahdollisimman mukavassa paikassa, mahdollisimman hyvässä kunnossa. Onneksi on olemassa hyviäkin fysioterapeutteja! Paljon, paljon harjoittelua! Voimia!

      Tykkää

  4. Kiitos että kirjoitat päivityksiä tänne. Iloitsen suuresti siitä että puhetta tulee edes jonkunverran, että hän hymähtää ja kuvittelen että vaikka Kaija ei toipuisi siihen että hän kävelee, puhuu ja elehtii täysin kuin ennen niin olen VARMA sitä että kuntoutuksella hänen tilanne muuttuu ja kehittyy. Voimaa sinulle, tee mitä sinun tarvitsee rakkaudesta Kaijaan ja koska tiedät toimivasi hänen korkeimman parhaan edun mukaan ja uskon että saatte sen avun jonka tarvitsette. Joskus pitää ehkä taistellakin. Ilo oli myös suuri lukea että Kaija piirtää taas. ❤

    Tykkää

  5. Voimia! Ota yhteyttä. Annan konkreettisia neuvoja. Nimim. Kolmen vuoden kokemus mieheni sairastuttua Etelä-Savossa.

    Tykkää

  6. kiitos ’Kaijan kuulumisista, minullekin tuli tuo Pekka Hyysalo mieleen ja voisikohan hän auttaa Kaijaa kuntoutumaan! Ihana että luovuus on tulollaan, hevosen siirto on loistava alku! Tsemppiä Juuso ja läheisest!

    Tykkää

  7. Se vika mikä Suomessa on, että täällä on systeemi nielemässä ihmisen. Koko terveydenhuolto joutaisi uudistettavaksi eikä kuten nyt niin täällä pelataan sellaista valtahierarkista näytelmää, jossa lääkärit selvästikin nauttivat vallantunteesta. Kommunikaation puute, mielivalta, empatian puute, ylimielisyys, käytännön tason toimimattomuus. Lisäksi Suomessa tehdään bisnestä sairailla ihmisillä. Hoivakodit ja lääkefirmat. Psykiatria on tietysti pahin, koska heillä on pakottamislait. (Läheltä nähnyt, kauhistuttavaa…). Psykiatria ei paranna yhtä ainoata ihmistä, vaan tuhoaa, kuten muukin sairas ns. hoito Suomessa. Ikävä kyllä Suomessa rikotaan törkeästi ihmisoikeuksia. Ei olisi uskonut … Pyydä Kaija kotiin !! Voimia !!

    Tykkää

  8. Kiitokset Juuso, kun kerrot meille Kaijan kuulumisia! ❤

    Minulle nousi tuosta uusimmasta tekstistä kaksi asiaa voimakkaana esiin: hevonen ja kuntoutus. Voisiko nuo kaksi asiaa yhdistää Kaijan hyväksi eli ratsastusterapiaa? Sitä on tutkittu paljon ja käytetään paljon esimerkiksi lasten kuntoutuksessa.

    Toivon jatkamista kaikille Teille Kaijan läheisille ja lämmin voimahalaus Kaijalle!

    Tanja

    Tykkää

  9. Mietin millä sanoilla voisin auttaa jaksamaan ja uskomaan tulevaan.
    Ei niitä sanoja löydy. Se mitä tarvitaan on enemmän, kuin mitä sanat voivat kertoa, antaa tai välittää. Ne asiat kulkevat muuta tietä, ne ei ehkä näy, eikä kuulu, mutta voivat tuntua ja ne voi tuntea. Rakkaus, voima ja enrergia välityy ilman sanoja.

    Tykkää

  10. Joo. Pommeja. Niitähän on salmiakkisen mustia ja ruskeita, ja hedelmäisen värikkäitä. Keveyden ja voiman oppiakseen, tarvitsee kokemusta myös vastapuolesta. Ei helppoa.
    Kaija on aika hyvä heittelemään niitä värikkäitä.
    Iloa, vaaleanpunaista, keltaista ja oranssia! Luovuus on melkoinen voimavara.

    Tykkää

  11. Hei! Ajatuksiini nousi Pekka Hyysalon tarina ja Fight back kuntoutus. Sieltä saa varmasti upeaa ohjausta kuntoutumiseen, jos lääkäreiltä meinaa näköalat ja luottamus hiipua! Voimia💖

    Tykkää

  12. Hienoa kuulla Kaijan edistymisestä. Tuo lääkärin sanoma oli juuri sitä kylmää tosiasiaa tässä yhteiskunnassa..itsekin sen selkäydinvammaisena olen saanut kokea..mutta sitkeydellä ja vaatimalla saa kyllä kuntoutusta ja laitos ei ole se ainoa vaihtoehto..monet neliraajahalvaantuneetkin asuvat omassa kodissa..ja apuna on henkilökohtaiset avustajat..voimia sinne..energiaa lähetän täältä isosti

    Tykkää

  13. Hei! Juuso ja perhe!
    Oli hyvä kuulla jälleen Kaijan kuulumisia kuntoutumisen edistymisestä. Edellä oli jo hyviä vinkkejä tulevaisuuteen.
    Ei missään nimessä kannata luovuttaa, jos vain suinkin voimia riittää. Niin vaikeasta lähtö tilanteesta on vielä niin lyhyt aika. Kuntoutuminen todennäköisesti edistyy tässä vaiheessa hitaasti, mutta sitä on kuitenkin havaittavissa.
    Toivoa paremmasta on vielä olemassa, ja kuten edellä todettiin, ihmeitä voi tapahtua ja Kaija uskoo ihmeisiin. Tunnen Kaijaa siltä pohjalta jolloin teimme läheisesti yhteistyötä, kirjani valmistumisen tiimoilta, voin todeta, Kaijalla on olemassa vahvaa uskoa, omaa tahtoa kuntoutumiseen. Kaija oli aina valmis muutoksiin ja uusiin tapahtumiin, muuttamaan suuntaa, löytämään uusia mahdollisuuksia. Hänellä on rohkeutta tarttua uusiin työskentelytapoihin. Jos vaikka Kaija ei kuntoutuisikaan täysin ennalleen, silti Kaijalla tulee olemaan paljon meille annettavaa, minä uskon vahvasti siihen. Kaija ymmärtää muutokset. Hänellä on taito löytää uutta menetetyn tilalle. Tämä on vahvaa Kaijaa.

    Minä pyydän Korkeimmalta teille voimia vielä jaksaa taistella. Lähetän teille, Kaijalle ja perheelle, voimia antavaa hyvää energiaa.

    Rakkaudella teille, Ulla

    Tykkää

  14. Hei terveisiä Kaijalle olen oppinut tuntemaan teidät Vantaalla. Kaija on taistelija luonne ja hyvin luova persoona sekä valoisa ihminen jolla on vielä paljon annettavaa elämässä. Voimia sekä jaksamista toipumisessa.

    Tykkää

  15. Juuso! Kiitos kun kirjoitat Kaijan kuulumisia. Ja uskot ja taistelet. Minä ainakin ilmoittaudun avuksi jos osaan ja voin jotain tehdä.
    Vaikuttava tuo Kaijan piirros ja itsellä ainakin heti nousi ymmärrys kuvaa kohtaan. Kaijalla voi olla oma näkemyksensä…mikä voi olla aivan eri:).
    Usein ajattelen Kaijaa lämmöllä. Ja lähetän voimia ja rakkautta. Kaijan omin sanoin: ihmeet ovat mahdollisia, uskotko sinä ihmeisiin! Näin hän kirjoitti minulle tunturikiitäjästä joka oli tarttunut maalaukseen.

    Tykkää

    1. Voimia ja paranemista Kaijalle ja voimia myös sinulle Juuso ja koko teidän perheelle. Joillakin lääkäreillä on vähän yksioikoinen käsitys kuntoutuksesta eivätkä he usko muihin hoitoihin kuin mitä lääketiede pystyy antamaan. Kaija vaikuttaa toipuvan vauhdikkaasti mutta keho vaatii välillä oman aikansa toipua traumasta ja hiljaisiakin aikoja tarvitaan jolloin tuntuu ettei ihmeemmin tapahdu. Minulla on täällä Sippolassa käynyt kuntoutuksessa muutamia halvaus-asiakkaita jo useamman vuoden ja oloa on saatu helpotettua. Kaija on ollut aina minua kohtaan tosi reilu, silloin kun olin työttömänä ja rahaa oli vähän niin sain häneltä kukkarolle sopivan hintaisija tauluja ilostukseksi. Jos haluatte niin voitte tuoda Kaijaa tänne minun mobilisoivalle hoitopöydälle hoitoon, kun hän on siinä kunnossa, että voi tulla. Hoidosta en maksua peri. Ystävällisin terveisin Juha

      Tykkää

  16. Hei,

    Ihanaa kuulla kuulumisia Kaijasta ❤ Tahdon niin uskoa Kaijan kuntoutumiseen. Lähetän paljon parantavaa energiaa. Kaijalla on vielä niin paljon annettavaa meille kaikille!

    Tsemppiä!

    Tykkää

  17. Kiitos Juuso! Mahtavaa että kuntoutus etenee ja kehitystä tapahtuu koko ajan. Halaa Kaijaa puolestani ja meiltä kaikilta terveiset Kaijalle ja sinulle ja Julialle. Olemme heinäkuussa paljon Mäntyharjulla joten älä epäröi pyytää apua jos vaan tarvit!

    Tykkää

  18. Rakas Juuso!
    Täällä ollaan jos tai kun tarvitset apua ❤ ❤ ❤
    Lämpimin terveisin, Christian & Catarina

    Tykkää

  19. Hei Juuso, periksi ei saa nyt antaa. Jos millään tavalla voin olla avuksi, olen valmis. Kaija on ajatuksissa joka päivä. Voimia ja rakkautta lähetän ja uskon todella ettei pistettä tähän kohtaan saa todellakaan laittaa. Onneksi hänellä on sinut. Muista pitää huolta myös omasta jaksamisesta. Halaukset molemmille, terkkuja Kaijalle.
    T. Hannele

    Tykkää

  20. Hyvää Juhannuksen jälkeistä elämää! Hienoa kuulla, tuota lääkärin kommenttia jo odotinkin… Ota yhteyttä Pekka Hyysaloon ja hänen äitiinsä Anja Hyysaloon. He asuvat Turussa ja tunnen heidät henkilökohtaisesti. Pekan ei koskaan pitänyt kuntoutua aivovauriosta kuin sänkypotilaaksi mutta nyt on Linnanjuhlat juhlittuna, tyttöystävä ja Fight Back työ tärkeänä elämässä. Pekalta voisi löytyä keinoja aivojen aktivointiin ja kuntoutumiseen koska selkeästi Kaija kuntoutuu ❤️
    Periksi ei saa antaa

    Tykkää

  21. Kiitos Juuso, kun jaksat kirjoittaa!
    Isosti voimia ja tsemppiä ja älä epäröi pyytää apuja, jos yhtään siltä tuntuu!
    Kaijalle terveisiä ja paranemisenergioita! ❤️

    Tykkää

  22. Lähetän Kaijalle voimistavaa energiaa. Hän on varmaankin myös paljon toisilla tasoilla. Itse olin viime syksynä ja nyt syksyllä tulevan uuden leikkauksen myötä. Tähän ei ole olemassa sanoja täällä ihmisten maailmassa. On vain ikuinen rakkaus.

    Tykkää

  23. Kiitos taas, Juuso! Voimia vaikeisiin hetkiin! Kiitos voimallisen kuvan jakamisesta. Tulee mieleen synnytyksen työläys. Siinäkään ei voi luovuttaa.
    Kaijalle voimahalauksia aamuin illoin 🤗 t. Maija

    Tykkää

  24. Kaijalle ja teille läheisille terkkuja ja isot voimahalit!!!Kaija on Sissi ja kyllä enkelit hoitaa Kaijan terveeksi!!!

    Tykkää

  25. Kiitos kuulumisista . Ajatuksissa olette joka paiva. Hyvaa toipumista
    ja voimia teille kaikille. Enkelit ohjaavat kaikessa 💟💞💟

    Tykkää

  26. Olet, veli hyvä taistellut menestyksekkäästi tietäjien, osaajien ja viranomaisten kanssa jo roimat 30 vuotta sitten kaksosten asioissa. Taistelit normeja vastaan myös oman sairautesi kanssa… Tämäkin tsemppi himaan!!! Just näillä hetkillä britit rulettaa futuksessa… Hakki

    Tykkää

  27. Hei Juuso!
    Näin viime yönä Kaijasta unta. Hän oli alasti kotonaan, touhuili kaikenlaista, vain vähän hitaammalla rytmillä. Ja sehän ei ole huono.
    Tsemppiä ja voimia, pienin askelin eteenpäin. Kaija ei ole luovuttanut.
    Auringonpaistetta päiviinne!☀️🐋

    Tykkää

  28. Kiitos Juuso!

    Hyvää juhannusta teille kaikille!

    Kyllä Kaija toipuu. Tie vaan on kivikkoinen. Tuo piirros on niin hyvä merkki Kaijan omasta tahdosta. Se on tärkeintä toipumisessa.

    Minulla on ystävä, joka on toipunut kolarista vastoin lääkäreiden ennusteita. Asenne ratkaisi tässäkin tapauksessa.

    Kaikkea hyvää!

    Terveisiä Kaijalle. Jos saan mahdollisuuden, niin tulen käymään Kaijan luona.

    Tykkää

  29. Ilman muuta taistellaan!!! Ihmeitä tapahtuu ja tämä on yksi niistä.
    Tietääkö Kaija itse tämän mitä lääkäri sanoi? Hänellä on varmaan sisäinen tunne mitä voi tapahtua. Oikein kylmät väreet menee koko kehossa. Ei anneta periksi.

    Tykkää

  30. Hyvää juhannusta ja kiitos viestistä. Olet oikeassa todetessasi kuinka vähän kuntoutuksen merkitystä sekä kuntoutumiseen panostamista meidän yhteiskunnassa arvostetaan. Meillä on kuntoutuksen asiantuntijoita ja saavutuksia kuntoutumisen saralta, mutta vain täysin ”ennalleen” kuntoutumisen tavoitteiden mahdollisuuksien nähdään olevan kuntoutumista. Sen sijaan – edelleen kokemuksesta käsin – totean että kuntoutuminen ja tavoitteet sekä yksilöllistä että yksilön kannalta selviytymisen ja kokonaisuuden kannalta merkityksellisen elämänlaadun mittarit ovat aivan muuta kuin täysin ennalleen palautuminen. Kun on särkynyt, on elämä uutta kaikilta osin – joka on mahdollista olla uudenlaisten toimintamallien osaamisen ja arkipäivän ratkaisujen myötä todella myös suurenmoisen hyvää. Täydellistä toimintakykyä painottavan ”Terveyden ihannoinnin” – näkökulmasta katsottuna sitä eivät kaikki näe. Kuntoutuminen on vasta alussa -peheelle ja myös ystäville – rakkaan Kaijan kohdalla ja vaikka kestää vielä sen aikaa kun hänen oma elimistö siihen aikaa tarvitsee, ovat kaikki palautuvat taidot iso juttu kuntoutujalle sekä läheisille. Isosti voimia teille ja energiaa lähtee täältä aina kun hän sitä mielessään pyytää ja on valmis vaataanottamaan. Kerrothan että energiaa saa pyytää jolloin se pyyntö välittyy kyllä.

    Tykkää

  31. Kiitos Juuso! En minä eikä kukaan meistä Kaijaa tuntevat tule Kaijaa unohtamaan. Lähetän nyt ja aina silloin tällöin Kaijalle energialähetyksen, ja meitähän on paljon jotka näin tekevät.

    Jaksamista sinulle ja perheellesi ja Kaijalle lämpimät halaukset❤️

    Kesäterveisin Aila

    Tykkää

Jätä kommentti