Kaija 60 v. tänään 20.11.2019

Melkein neljännesvuosi pääsi vierähtämään Kaijan edellisistä kuulumisista. Syynä on tietenkin se, että uutisia ei ole, paitsi että Kaija täyttää tänään 60 vuotta, mutta sehän ei ole mikään uutinen. 

Onnea Kaija, sitä tarvitset!

Kuntoutuminen on edistynyt samaa vanhaa, jo totuttua rataa. Pikkuhiljaa liikkuminen paranee, samoin puheen tuotto. Joskus (harvoin) Kaija saattaa vastata puoliretoriseen kysymykseen kokonaisella lauseella tai kertoa mielipiteensä yllättäen ja pyytämättä. Sellaista tapahtuu, joskin vain satunnaisesti, mutta edistyksestä se joka tapauksessa kertoo, vaikka edelleen minun on sitä vaikea jokapäiväisessä arjessa huomata.

Aikaisemmin tuo kehityksen hitaus (=näkymättömyys) oli tappaa minun tulevaisuudenuskoni ja jouduin taistelemaan univaikeuksien kanssa. Sitä vaivaa ei enää ole ollut, nyt nimittäin on uusia suunnitelmia ilmassa.

Kaijalla on henkilökohtainen kehovalmentaja, jolla on radikaaleja käsityksiä kuntoutuksen perusideologiasta: koska tavoitteena on saada vahingoittuneet aivot oppimaan uudestaan kertaalleen menetetty kyvykkyys, pitää kuntoutuksen ja harjoittelun olla jatkuvaa, aktiivista. Normaalilla muutaman kerran viikossa tapahtuvalla kuntoutussessiolla tavoitteeseen on paha päästä, kun ”potilas” muun ajan löhöää samassa asennossa pyörätuolissa tekemättä mitään, rasittamatta lihaksiaan ja aivojaan millään tavalla.

Pyörätuoli menee vaihtoon. Kaijalle valmistetaan sellainen tuoli, joka ei suo mahdollisuutta olla käyttämättä selän ja tukirangan lihaksia, eli ei ole samalla tavalla mukava kuin nykyinen. Tämän vuoksi Kaija ei siis voi olla pyörätuolissa aamusta iltaan vaan hänet tiputetaan siitä pois, ison joustavan ja jäntevän painitatamin päälle. Sen eri sivuilla – Kaijan ulottuvilla – on puolapuita, voimistelutankoa, tyynyjä, kirjoja ja lehtiä, ja Kaija voi sitten itse päättää, miten hän paikasta toiseen liikkuu: ryömimällä, kierimällä vai konttaamalla. Ja lopulta kävellen. Tietysti on sekin vaihtoehto, että makaisi vain paikallaan. Mutta ei Kaija. Hän on aina ollut peräänantamaton ja sisukas. Ja sehän tässä on pääasia, että kuntoutuja on aktiivinen; liikkuu päivittäin enemmän kuin makaa tai istuu.

Kaijalla on koko sairautensa ajan ollut asioita, joista hän on ollut intuitiivisesti täysin varma: mm. että tämä vaihe elämässä on ohimenevä ja että ei radiota eikä telkkaria asuntoon. ’Pyörätuolista pois’ -ajatus on uusi sellainen. Vaikka hän ei ole sitä ääneen sanonut, voin vanhana aviomiehenä sen kuitenkin kuulla. Sitä muutosta Kaija innokkaana odottaa. Välineiden suunnittelu ja toteuttaminen vie kuitenkin aikaa, vaan eiköhän tämän vuoden aikana vielä tapahdu. 

Sitä odotellessa juhlitaan kuusikymppisiä! Niin luonnossa kuin virtuaalisesti!

Juuso 

54 vastausta artikkeliin “Kaija 60 v. tänään 20.11.2019”

  1. Myöhästyneet syntymäpäiväonnittelut ja kaikkea hyvää kuntoutukseen ja koko elämään! ❤🍀

    Tykkää

  2. Myöhästyneet, mutta kirkkaat
    Sydämelliset Syntymäpäiväonnittelut
    60-vuotispäivän johdosta Kaijalle!!

    Tsemppiä ja valoa! Uskoa tulevaan, jaksa kuntoutua, kyllä se siitä, päivä kerrallaan.
    Kakkukin uunissa näyttää pitkään puoliraa’alta, sitten viimeminuuteilla tuoksuu, kypsyy, saa väriä. Silti koko sen ajan ollut prosessissa ja tarvinnut sen ajan.
    Juuso: uskokaa vaan ”muhimiseen”, kyllä se vaatii aikaa, eikä näy aina heti kaikki ulospäin. Mutta sitten tulee taas se palkitseva hetki, pieni pilkahdus, ilon saavutus, joku uusi lausahdus, tai jäntevöityminen, tai muutenvaan periksiantamaton mieli, elämänilo, jaksaminen!
    Kaikkea hyvää molemmille.
    Hyvää Uutta Vuotta!!
    Yst. Päivi

    Ps. Täällä myös odotellaan tilausjonossa, että kyllä se Kaija vielä sielunkuvan tekee:)

    Tykkää

  3. Onnea. Molemmille. Mieheni sai 19.9.2019 aivoinfarktin. Kova paikka. Kovin yksinäiseksi tässä itsensä tuntee. Olette kuitenkin ihanan positiivisia. Tsemppiä.

    Tykkää

  4. Hieno suunnitelma. Sen toteumista odotellessa ehtii visualisoida terveitä synapseja ja hienoja uudistuvia soluja. Energiamaailma on ihmeellinen – sopii hyvin tatamin rinnalle.

    Mitä parhaimmat onnittelut Kaijalle. Upea olet!

    Tykkää

  5. Hienoja uutisia sai taas lukea. Kiitos sinulle Juuso näistä. 😊
    Ja Ihana Kaija, myöhästyneet onnittelut täältä Kalajoelta. 💐🥂🤗
    Ei muuta kuin tsemppiä treeneihin! 👍🙏
    Toivoo: Maija

    Tykkää

  6. Hei Kaija. Ensin Kiitos, että sain tulla mukaan ”Kuntoutumisen Matkallesi”. Kerron, kuinka tänne löysin. Olin menneellä viikolla kirpparilla ja kirjasi ”Varjojen taika” pyysi päästä mukaani. Tiistaiyönä en osannut nukkua ja aloin lukea. Kirjoitit: ”Olen syntynyt marraskuun 20. päivänä.” Oli 60-vuotissyntymäpäiväsi. Seuraavana päivänä katsoin kaikki haastattelusi ja luentosi, mitä vaan löysin. Toivon sinulle vielä vaan runsaasti Siunattua Onnea.
    Ulla-Maija.

    Tykkää

  7. Juhlavat 60v onnittelut Kaija Sankarille ja nokka kohti uusia hyviä tuulia<3<3<3 Kiitos Juusolle ja hyviä energioita perheellenne!
    Terveisin Kati ja Petsku

    Tykkää

  8. Onnea erityiselle Kaijalle!

    Jotkut meistä joutuvat olemaan opettajia hirvittävien kokemusten kautta kuten Kaija. Tällaisten tragedioiden merkityksellisyys syntyy ajan kuluessa. Kaija on jälleen mallioppilas – hän purkaa luutuneita käsityksiä, luo uutta. Kuinka moni on tuomittu tällä hetkellä jäämään siihen, mihin kohtalo viskasi. Toisinkin voisi olla. Koskee niin fyysistä kuin henkistä.

    Juuso olet myös mallioppilas. Kiitos rehellisyydestä.

    Ulkoapäin katsellen edistysaskeleet ovat suuria. Ja niitä tapahtuu koko ajan – sekään ei ole itsestäänselvyys.

    Minkälainen henkinen verkosto onkaan syntynyt yhteyksistä Kaijaan – maalaus.

    Täällä yksi verkoston jäsenistä toivottaa Kaijalle

    Kaikkea hyvää tulevalle vuosikymmenelle!

    Marjatta

    Tykkää

  9. Paljon, paljon onnea Kaijalle ❤ Ja voimia, zemppiä, iloa ja valoa teille kummallekin tästä eteenpäinkin ❤ ❤ ❤

    Tykkää

  10. Ihana Kaija! Paljon onnea syntymäpäiväsi johdosta! Kuntoutusuutiset on mahtavia, noin sen juuri pitääkin mennä.
    Minulla on syvä luottamus, että jonakin päivänä saan kuin saankin oman sielunkuvasi, jonka signeeraa KJ. 💞

    Tykkää

  11. Onnea Kaijalle! ❤ Kuullosta ihan mielttömän hyvältä kuntoutussuunnitelmalta.
    Hienoa Juuso, että oot saanut unen päästä kiinni, uni on niin kovin tärkeää meille kaikille. Intoa ja Iloa tulevaan teille molemmille. Kaija on mielessä usein, hyvin usein.

    Tykkää

  12. Onnea, iloa ja valoa kuusikymppiselle Kaijalle!
    Kuntoutussuunnitelma mahtava. Tsemppiä Kaijalle. Ja Juusolle myös iloa arkeen!

    Tykkää

  13. Valtavan suuret synttärionnittelut Kaija sinulle 🌹🥂 🌹 !
    Toivotan onnea myös kuntoutukseen !
    Ja Juusolle kiitos päivityksestä !
    Ulpu

    Tykkää

  14. Iso onnitteluhalaus Kaijalle!!! 😘
    Ja mahtavaa kuulla, että on löytynyt intensiivinen kuntoutus! Lähipiiristä tiedän, että sillä on ihan ratkaiseva – joskus jopa huikea – vaikutus!
    Tsemppiä, valoa ja iloa!!!

    Tykkää

  15. Kaijalle lämpimät onnittelut! Ihana kuntoutussuunnitelma, nyt joutuu koko tyttö puskemaan asioita eteenpäin! Lämpimiä ajatuksia myös teille sinne kotiin ja auringonpilkahduksia useasti!

    Tykkää

  16. Sydämelliset onnittelut Kaijalle syntymäpäivän johdosta!🌹 Voimia kuntoutumistaipaleelle💫

    Tykkää

  17. Onnea, valtavan paljon Onnea, Kaija kuusikymppispäivänä!
    Kertakaikkisen hieno on tuo oma kuntoutumisidea ja -välineistö. 🙂

    Tykkää

  18. Paljon onnea ja hyvää toipumista! Kaija on sisukas nainen. Varmaankin hän toipuu tästä vielä. Hän on nuori meihin 8.kymppiä lähestyviin verrattuna. Voimia myös sinulle Juuso! Eira

    Tykkää

  19. Olipa hieno uutinen! Lapsi kehdosta lattialle leikkimään! Ihanaa! Onneksi olkoon Kaijalle hienosta iästä ja siitä, että suunta on eteenpäin; Juusolle hyvistä unista ja kiitos taas päivityksestä!

    Tykkää

  20. Mahtavat energian täyttämät Onnittelut Kaijalle syntymäpäivänä ja lisää energiaa tulevalle Nimipäivälle.
    Toivottelee Nykäsen Pirjo ja Heimo

    Tykkää

  21. Onnea todellakin erityisesti juuri tällaisena syntymäpäivänä. Kuntoutus suunnitelma kuuulostaa tosi kiinnostavalta ja järkeenkäyvältä. Tsemppiä ja voimaa jatkuvasti sinulle Juuso!

    Tykkää

  22. Sydämestäni onnea Kaijalle ja sylin täydeltä Voimia, jaksamista ja uskomista Teille molemmille!
    Toivoo Tuju

    Tykkää

  23. Sydämelliset syntymäpäivä onnittelut Kaijalle!
    Voimahalit teille molemmille Kaija ja Juuso!
    Maija

    Tykkää

  24. Hyvää syntymäpäivää Kaija!❤❤. Tuo tatami kuulostaa loistavalta idealta! Mahtavaa että Kaija jaksaa uskoa parempaan huomiseen. Se varmasti myös tulee,kun on noin sisukas, ja osaa manifestoida sen hyvän tulevaisuuden. Todella paljon tsemppaan teitä molempia! Terveisin Anneli

    Tykkää

  25. Kiitos Juuso päivityksestä 💗
    Ja sydämelliset onnittelut Kaijalle🌹♥️🥂♥️🌹

    Tykkää

  26. Sylintäydeltä onnea ja siunausta Kaijalle. ❤
    Sinulle voimia ja enkeleitä arjen pyörittämiseen. ❤

    Tykkää

  27. Lämpimästi Onnea Kaijalle 🍀🌹.
    On ilo kuulla, että tarmokkaita kuntoutuksen osaajia ja kuntoutumisen mahdollisuuksiin uskovia ammattilaisia on olemassa. Lähetän energiaa Kaijalle ja tunnen, että hän ainakin aika-ajoin sitä vastaanottaakin. Olet sydämessäni Kaija. Hyvää jaksamisen energiaa myös koko perheelle.

    Tykkää

Jätä kommentti