Kaijan tilanne 19.8.2020

Ehtipä edellisestä päivityksestä vierähtää yli vuosikolmannes. Vaan hyvä että se kolmannes on ohi! 

Suomen hienot ja menestyksekkäät koronantorjuntarajoitukset loukkasivat kyllä vanhusten ja muiden hoivakotien asukkaiden ihmisarvoa. Kaija kaltaistensa kanssa jäi pitkäksi aikaa tyystin vaille sosiaalisia kontakteja, kun hoivakodissakaan ei enää kokoonnuttu edes ruokailemaan yhteisesti vaan hoitajat kiikuttivat kaikille ateriat huoneisiin, minkä vuoksi heilläkin oli niin kiire, etteivät ehtineet yhtään seurustella asukkaiden kanssa.

Terapiat kyllä periaatteessa pyörivät, mutta hyvin epäsäännöllisesti nekin. Terapeuttimme ovat nuoria perheellisiä naisia, jotka lastensa jokaisen nuhan ja kröhän vuoksi joutuivat jäämään kotiin.

Kaksi kuukautta Kaija tätä kesti mutta sitten nyykähti: muuttui passiiviseksi ja olemus painui kasaan pyörätuolissa, tuskin otti kontaktia. Olin todella huolissani.

Mutta sitten tapahtui onnellinen sattuma (jota ei Kaijan mukaan ole olemassakaan, kuten varmaan moni teistä muistaa). Mikkelin keskussairaalan neurologinen osasto eli Kaijan virallinen hoitotaho kutsui hänet 1.6. lukien viikoksi kartoitus- ja suunnittelujaksolle sisään sairaalaan. Tarkoitus oli myös laatia kuntoutussuunnitelma vuodeksi eteenpäin. 

Sairaalajaksolla tutkittiin Kaijan edistymistä ja kokeiltiin erilaisten terapioiden vaikutusta. Siellä Kaija heräsi taas henkiin ja oli aivan eri ihminen jakson jälkeen. Samoihin aikoihin ensimmäiset rajoitukset purettiin, ja elämä alkoi palata normaalimmaksi. Tiedoksenne: tällä hetkellä saa kaksi vierasta olla yhtä aikaa kylässä Kaijan luona, ja maskia / visiiriä on pakko käyttää.

Nyt Kaija on jo kehityksessään edellä koronarajoituksia edeltävää aikaa. Lisäksi terapiapakettimme jäntevöityy ehkä – ja toivottavasti – ratkaisevalla tavalla. Kaija sai uuden puheterapeutin, harvinaisen aikuisneurologisesti suuntautuneen, kokeneen ammattilaisen. Tietämättä juuri mitään puheterapiasta minulla on tunne, että tämä vaihdos osui mahdollisimman oikeaan aikaan (edellinen, hyvää ja perustavaa työtä tehnyt puheterapeuttimme muutti perheineen Pohjanmaalle). Nyt Kaija lienee valmiimpi ottamaan vastaan ja hyötymään kohdennetummasta terapiasta.

Puheterapian lisäksi Kaijalla on nyt myös kommunikaatio-opetusta, jonka on tarkoitus täydentää ja lisätä puheterapian vaikutusta. Toiminta- ja fysioterapia jatkuvat entisellään.

Oma, vielä kesken oleva lukunsa on kysymys musiikkiterapiasta. Kaijan hoitava taho havaitsi sairaalajakson aikana, että Kaija vastasi musiikkiterapiaan ”poikkeuksellisen hyvin” ja lääkäri suositteli sitä kuntoutussuunnitelmassa ”huomattavan hyödyn” vuoksi. Vaan Kelassapa työskeleekin jostain vakuutusyhtiöstä karannut ns. ”asiantuntija”lääkäri, joka ilmoitti, että ”tavoitteet ovat niin samansuuntaiset kuin puheterapiassa”, että hakemus musiikkiterapiasta hylätään; vakuutuslääkäreiden tapaan kirjoituspöydän takaa, niin lausunnon kirjoittanutta hoitavaa lääkäriä kuin asiakastakaan konsultoimatta. Olen tehnyt oikaisuvaatimuksen.

Mika Mannerjoen kehovalmennuksesta on tullut meidän viikoittainen retkipäivämme. Minä ajan aina torstaisin edestakaisin Hyvinkäälle, jokseenkin tarkkaan 500 kilometriä. Istumme Kaijan kanssa vierekkäin yhteensä viisi tuntia. Siinä ajassa ehtii puhua – jopa Kaija, ja oikea käsivarteni nauttii silityksestä ja rapsutuksesta. Pitäisi ehkä etsiä oikealta ajettava auto joko toiseksi viikoksi!

Syyskuun alussa ilmestyy uusi Kotiliesi. Siinä on kauniisti kerrottu meidän tähänastinen tarinamme.

27 vastausta artikkeliin “Kaijan tilanne 19.8.2020”

  1. Tsemppiä Kaijalle! Kaikki ilo ja energia vaan irti terapiahetkistä!
    Toivotaan, että se musiikkiterapia saadaan johonkin väliin, vaikka sitten vuorottelemalla jtkn muuta, tai jaksoissa tms. edes.
    Onni, että olette koronalta säästyneet fyysisesti, henkinen puoli on tosiaan iskenyt moniin, kuntoutus- sekä toimintakykyä ylläpitävään harrastetoimintaan.
    Ihana kuulla taas kuulumisia, ja näin mukavia!!
    Hyvää syksyn jatkoa Teille molemmille!

    Tykkää

  2. Hyvä kuulla että terapiat pyörii ja tarkentuu. Musiikki olisi kyllä hienoa saada mukaan. Tsemppiä edelleen ja hyviä yhteisiä automatkoja, niitähän teillä on ollut aina.
    Lenka

    Tykkää

  3. Kiitos Juuso kuulumisista! Ja Sydämellisiä voimaterveisiä Kaijalle 💗
    Toivon hartaasti että saatte musiikkiterapian, musiikki kuitenkin vaikuttaa eri aivojen alueisiin kuin puhe.

    Tykkää

  4. Ihania kuulumisia….! ❤ Kiitos….! Turvallista viikottaista matkaa ja tervetuloa Hyvinkäälle ❤ 🙂

    Tykkää

  5. Terveiset Savonlinnasta! Oli kiva lukea kuulumisia. Niin ”ylhäältä” puututtiin, että saatiin Kaijalle apua. Ihana juttu.❤ Terveisiä!
    Virpi Jaskio

    Tykkää

  6. Olipa kiva lukea kuulumisenne, kiitos Juuso sinulle ! Toivon sydämestäni kaikkea hyvää koko perheellenne ja voimaannuttavia hetkiä niin arkeen kuin juhlaankin !

    Kotiliesi täytyykin ostaa 🙂

    Tykkää

  7. Ihanaa.
    Terveiset tampereelta Kaijalle sekä teille yhteisesti.

    Rakkaus 💖🌹🌹🌹🇫🇮😄

    Tykkää

  8. Kiitos kuulumisista! Ihanaa kuulla, että Kaijan asiat menevät hyvään suuntaan, ja meneväthän ne, kun viet niitä niin hyvin eteen päin! Paljon enkeleitä teille! 💚

    Tykkää

  9. Mannerjoen Mika onkin hyvä tyyppi ja hänellä on monenlaisia erikoistekniikoita joilla pystyy asiakasta auttamaan. Olen tavannut hänet muutamia kertoja perinteisen jäsenkorjauksen kursseilla. Koronasta huolimatta kuulostaa hyvältä, etenkin nämä viimeaikaiset käänteet. Voimia teille sinne ja hyväö syksyn jatkoa

    Tykkää

  10. Ihanaa kuulla, että Kaija on ottanut taas askelia eteenpäin kuntoutumisen pitkällä ja polveilevalla polulla. Syyskesän valon voimaa Kaijalle ja koko perheelle. ☀️🍂
    Sirpa

    Tykkää

  11. Kiitos uutisista! On varmasti ollut monessa hoitokodissa taantumista havaittavavissa koronarajoitusten vuoksi. Pahalta on tuntunut sekä hoidettavien, että omaisten puolesta. Hyvä, että teillä kuitenkin nähdään taas positiivista kehitystä! Oikein kaunista syksyä teille!

    toivoo Sari

    Tykkää

  12. Kiitos uutisista, kovasti odotetuista. Ei tiedä vaikka koronalamaannus teki hyvää ja nyt uudella vauhdilla ja voimilla valoa kohti. Myötätuulia kaikkiin asioihin!

    Tykkää

  13. Kiitos Juuso viestistä ja kuulumisista. Ihana kuulla että kuntoutus ja terapiat ovat käynnissä ja tuottavat tulosta. Lämpimiä terveisiä Kaijalle sulle ja Julialle!

    Tykkää

  14. Hei Juuso!
    Kiitos postista. Viime kerrasta on tosiaankin aikaa. Ompa huojentavaa kuulla asioiden etenevän takapakeista huolimatta. Koronavankeus koskettaa eniten juuri heitä jotka eniten tarvitsisivat läheistensä kontakteja. Kaikkea hyvää ja voimia.

    Tykkää

  15. Ihana kuulla teistä. Itsellä ollut viime aikoina ilo hieman maalata pitkän nuutumisen jälkeen. Voimahalit.

    Tykkää

  16. Kiitos Juuso Kaijan kuulumisten kertomisesta, niitä olin jo kovasti odottanutkin! Ja ihanaa oli kun huoli hälveni nyt näistä hyvistä uutista ❤️

    Odotan innolla tuota Kotilieden numeroa, se kun on ”onnellisten sattumien” kautta minulle nyt juuri tulossa ystävältä lahjatilauksena 😊

    Tykkää

  17. 💕 olette lämpimästi sydemessäni.
    Valon lauluja kuunnellessani
    lähes päivittäin olette aina mielessä ja paranemisen sekä
    voimien pyynnöissä 🙏

    Tykkää

Jätä kommentti