Kaijan tilanne lauantaina 6.10.2018

Nyt alkaa vihdoin Kaijan terapiapaketti olla kasassa ja terapiat alkanevat ensi viikolla pyöriä kokonaisuudessaan, kun saadaan vielä puheterapiakin mukaan. Siis kaksi tuntia viikossa toiminta-, fysio- ja puheterapiaa plus tunti musiikterapiaa. Ja lisäksi vielä taas kerran tämä Kaijan ”sattumaa ei ole” -juttu: henkilökohtaiseksi avustajaksi löytyi VasaConceptin hallitseva fysioterapeutti!

Jouduin minä matkalla Kansaneläkelaitosta, tuttujen kesken Kelaa, ojentamaan puheterapian tiimoilta. Kuten paikallinen sote-taho asian ilmaisi, puheterapiatilanne on koko Suomessa vaikea mutta Etelä-Savossa se on katastrofaalinen. Puheterapeutteja yksinkertaisesti on aivan liian vähän. Huomasin tämän, kun Kelalta tuli päätös Kaijalle myönnetyn puheterapiaa kahdesti viikossa vuoden ajaksi. Liitteenä oli lista alueen kilpailutuksessa hyväksytyistä puheterapeuteista. Soitin listan läpi. Parhaat tulokset olivat ”puheterapiaa etänä videoyhteyden välityksellä” ja ”paikka jonotuslistalla, josta vapautuu aikoja aikaisintaan 14 kuukauden kuluttua”! Etäyhteys olisi ehkä parempi kuin ei mitään, jonotus ei yhtään. Kelan päätös on voimassa 12 kuukautta.

Yhtäkkiä (sattumaltako?) muistin, että tuttavapiirissämme on ihminen, joka ainakin opiskeli puheterapeutiksi kymmenkunta vuotta sitten. Yhteys siis häneen! Tuloksena ensin asiaankuuluva kursailu: ”en ole tehnyt puheterapiaa aivovauriopotilaille enkä paljoa muutenkaan, eikä terapiasuhdetta ylipääänsä pitäisi luoda tuttujen ihmisten kanssa”. Mutta kun kerroin tilanteemme, nosti terve ammattiylpeys päätään: ”Kai minä nyt videoyhteyttä parempi olen!” Sieluni lauloi kiitosvirttä puhelimessa. Itse ymmärsin onneksi olla laulamatta, Kiittelin vain vuolaasti.

Mutta eihän asia sillä ollut selvä, Kelasta – tai mistä hyvänsä instituutiosta puhuttaessa. Tietenkään! Meidän puheterapeuttimme kun ei ole ollut mukana kilpailutuksessa. Tässä asiassa maallikon logiikka on ihme kyllä otettu mukaan myös kilpailutuslainsäädäntöön. ”Jos kukaan (kilpailutuksessa) hyväksytyistä palveluntarjoajista ei kykene palvelua antamaan, voidaan yksittäinen sopimus tehdä ulkopuolisen tahon kanssa.”

Mutta Kela oli toista mieltä: heillä kun on uusi kilpailutus juuri nyt menossa niin mitään ulkopuolisia sopimuksia ei kuulemma voi tehdä. Yllätyin itsekin, miten helposti ja nopeasti minulle sujahti herne nokkaan. Aloin rähjätä viattomalle virkailija-raukalle, joka ei osannut muuta sanoa kuin pyytävänsä ”jonkun toisen soittamaan”. Käskin vielä vihaisena katsoa perään, että ”se joku” on sellaisessa asemassa että pystyy tekemään myös ratkaisuja. Muutaman tunnin kuluttua sellainen tyyppi soittikin, oli sovinnollinen ja ehdotti, että tehdään loppuvuodeksi erillissopimus. Tammikuussa tulevat voimaan uudet kilpailutuksen tulokset, mutta jos vieläkään sieltä ei palvelua onnistuta saamaan, tehdään sitten tämän meidän ”oman” terapeuttimme kanssa jatkosopimus. Kolme kuukautta todellista, oikeaa puheterapiaa on parempi kuin videoyhteys. Mielenkiintoista on myös nähdä, montako puheterapeuttia lisää Kelan kilpailutus on Etelä-Savoon saanut sikiämään!

Mutta miksi Kelan (=maan) tapa on aina alkuun olla palvelematta kansalaista?

Nyt Kaijalla on läheisesti koulun lukujärjestystä muistuttava viikko-ohjelma. Ajan oloon tämä terapiatahti on raskas ja uuvuttava, ja siksi Kaija tarvitsee myös muunlaista virikettä, joten virtuaalienergialähetykset kuten myös perinteiset tervehdyskäynnit ovat edelleen mitä toivottavimpia. Kaija on ollut tosi iloinen ja onnellinen, kun on saanut vieraita, joten olkaapa aktiivisia!

Juuso

15 vastausta artikkeliin “Kaijan tilanne lauantaina 6.10.2018”

 1. Kiitos Kaija kuulumisista!! ❤ Millä tolalla mahtaa olla Kaijan ravitsemus? Onko siihen kukaan kiinnittänyt huomiota?

  Tykkää

 2. Juuso….itse rauhallisuus, mutta kun räjähdät niin teet sen aiheesta….näin se oli jo 30v sitten….hui miten aika rientää. Teet loistavaa työtä ja yritä myös ottaa itsellesi vähän aikaa joskus. Voimia koko perheelle!!!!

  Tykkää

 3. Käyn aina silloin tällöin lukasemassa kuulumisia. Mietin tykkäisikö kaija myös kirjeistä?

  Ja se vasa concept fysioterapeutti oli päivän toiseksi paras juttu (paras oli 50% ale kierrätyskeskuksessa pyöristä sain tyttärelleni hyvän menopelin jossa ilmat pysyy renkaissa).

  Ja on antoisaa lukea tekstisi, oot taitava kirjoittaja.
  Terkuin Sofia Parainen

  Tykkää

 4. Hauska kuulla, että asiat kuitenkin taas jotenkin järjestyi ja nyt on edistystä odotettavissa tai mahdollisuudet ainakin parani. Jaksamista teille ja kärsivällisyyttä. Rakkaus löytää keinot kertoa itsestään ja sen kokeminen antaa voimia ja uskoa. Siksi rakkaus antaa meille toivoa. ❤

  Tykkää

 5. Ihana lukea päivitystäsi Kaijan kuulumisista, Juuso! Näen sieluni silmillä sinut byrokratian pyörityksessä ”rähjäämässä”. Nauratti vaikka asia ei ole lainkaan hauska. Tulee mieleen vanhat venäläiset Gogolin ym. tarinat. Kaijalle sydämellisiä terveisiä! Uskon ja luotan 🙂

  Tykkää

 6. Toivottavasti ruskan värit näkyvät Kaijan huoneeseen. Ehkä joku muuttolintukin.
  Ehkä sairastumisessakin on jotain samaa kuin muuttolintujen matkassa. Lähdetään johonkin, ja tullaan takaisin. Ei samana kuitenkaan; uutena.
  Uutta huomista kohti, olkaatten suojeltuja.

  Tykkää

 7. Kiitos Juuso kun pidät Kaijan puolia. Josksu vaan tuntuu, että terve järki ei mahdu tämän maan mihinkään byrokratiaan.
  Onneksi on tuollaisia miehiö kuin sinä Juuso.
  Terveisiä Kaijalle !

  Tykkää

 8. Hirmusti voimia sinulle Juuso ja Kaijalle enkeleitä ! Olemme hengessä mukana ja toivomme kaikkea hyvää ja olisi aivanihana käydä katsomassa Kaijaa. Heti kun löytyy sopiva vapaa, tulisimme mielelämme moikkaamaan Kaijaa. Katselemme Kaijan tekemiä tauluja, joita on useita kappaleita seinillämme, ja luen ja katselen korttipakkauksia myös. Voimia ja tsemppiä !! Kaijalle ERITYISET ENKELITERVEISET !! Kirsi ja Arto

  Tykkää

 9. Kiitos päivityksestä Juuso!
  Olen monta kertaa ajatellut, että teet hienoa työtä Kaijan puolesta.
  Toivoisin jokaiselle avuttomassa tilassa olevalle sinun kaltaistasi ihmistä rinnalle kulkemaan! Ei varmasti ole aina helppoa, eikä hutilyönneiltäkään varmasti voi välttyä, kun kukaan ei voi varmaksi sanoa mikä on oikein ja mikä väärin….jos edes on olemassa oikeaa ja väärää tämän kaltaisissa tilanteissa. Ammatti-ihmisiä kuunnellen ja intuitioon luottaen…..siellä jossakin on se totuus….muista huolehtia myös itsestäsi!

  Tykkää

 10. Kaikkea Hyvää teille !
  Itse terveydenhuollossa toimineena tiedän kokemuksesta että näitä keskusteluja Kelan kanssa saa välillä käydä useammankin kerran, välillä taistelutahtoa tarvitaan !

  Tykkää

 11. Kiitos, Juuso, taas päivityksestä!
  Miten hienoa ja tärkeää, että jaksat näitä tehdä ja että tuot myös esiin näitä byrokratiavaltion kiemuroita. Ja ihanaa, että Kaijalla on sinut pitämässä puoliaan!
  tsemppiä ja voimia koko perheellenne syksyyn, energialähetyksiä tulee myös täältäpäin säännöllisen epäsäännöllisesti.

  Tykkää

 12. Iso kiitos taas päivityksestä! On huojentavaa tietää, että asiat etenevät parempaan suuntaan. Hieno juttu on myös, että sinä Juuso jaksat vääntää peistä tämän uskomattoman byrokratiavaltion kanssa. Mutta on se näköjään vaivan väärti! Paljon terveisiä teille kaikille ja Kaijalle lähtee energiapläjäys säännöllisen epäsäännöllisesti.. Mahdollisimman mukavia syyspäiviä teille!

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s