Kaijan (tai oikeastaan Juuson) tilanne 13.1.2021

Joulu oli meille – tai ainakin minulle – merkityksellistä aikaa. Kaija oli kotona yhtämittaisesti neljä päivää ja kolme yötä, mikä on pisin yhtäjaksoinen yhdessä vietetty aikamme sitten joulukuun 2017 slaakin. Oli aika mukavaa, Kaija oli hyvin läsnä ja jutteli enemmän kuin varmaan kahtena edellisenä kuukautena yhteensä. Totuuden nimessä on silti tunnustettava että enemmänkin voisi puhua. Ajoittain hän sai hyvinkin sanottua, mitä mielessä oli mutta ennen pitkää alkoi sanojen hakukone aina temppuilla. Kaija sitkeästi yritti kaivaa haluamaansa ilmaisua aivojensa sokkeloista mutta joutui usein lopulta luovuttamaan huokaukseen ”ei tästä taas tule mitään”. 

Pitää muistaa, että infarkti tuhosi aikanaan lähes täysin Kaijan puhekeskuksen, ja toipumisen ensimmäisen puoli vuotta hän oli täysin mykkä ja seuraava puolivuotiskausi mentiin suunnilleen sanoilla ”joo” ja ”ei”. Nyt sentään käydään jo parin, kolmen lauseen mittaisia keskusteluja. Hyvänä päivänä, ei aina.

Odotin, että olisin tuntenut onnea ja toivoa tuon Kaijan joululoman jälkeen. En tuntenut. Minut valtasi sellainen syvä suru, jota en ole koskaan elämäni aikana tuntenut. Itkeskelin parina yönä ja hiukan niiden välisenä päivänäkin. Ensin en ymmärtänyt ollenkaan, miksi tulin niin surulliseksi, ja sitäkin ehdin jo hiukan itkeskellä. 

Tuo yhteinen aika omassa, yhdessä rakennetussa kodissa kaikkien yhteisistä muistoista koostuvien tilojen ja tavaroiden keskellä loi salaa hetkellisen kontrastin sen kanssa mitä on ollut ja mitä on nyt – ja mitä on odotettavissa. Ei se kontrasti ollut väärä eikä valheellinen. Päinvastoin, se oli totuudellinen. Se sai minut intuitiivisesti tajuamaan, että Kaija ei palaa entiselleen. Ei koskaan, vaikka kuntoutuisi pitkällekin. Tuskin pystyy enää ajatustensa ja tunteidensa nopeaan, tarkkaan ilmaisuun, valoisan elämänkatsomuksensa ohjaamaan elämänmenoon ja pohjiaan myöten tasa-arvoiseen ihmissuhteeseemme. Nämä olivat olennainen osa meidän parisuhdettamme, joka ei enää koskaan palaa. 

Ei ihme, että itketytti. Enää en itke. En tunne vihaa enkä katkeruutta. En ehkä oikein suruakaan enää, alakuloa ja ikävää ajoittain. Vahvana on kiitollisuus yhdessä eletyistä kolmesta vuosikymmenestä, erityisesti jälkimmäisestä puolikkaasta ennen slaakia. Ne olivat hienoja aikoja. Tiedän, että aika harva mies pääsee sellaisesta parisuhdeonnesta osalliseksi. 

Murheen alhosta pääsin, kun joulun jälkeen olin yhdestä yöstä puolet unettomana sängyssä kiemurrellut. Päähäni ilmaantui aivan älytön ajatus: on paljon parempi, että Kaijan vei herra Aivo Verenvuoto kuin herra Vieras Mies! Nauroin ajatukselle itsekseni ääneen. Nyt olen jokseenkin varma, että Kaija tämän ajatuksen minulle lähetti.

Tuntuu erikoiselta, kun huomaan alkaneeni jälleen uskoa Kaijan kuntoutumiseen, vaikka tiedänkin että paluuta entiseen ei ole. Mutta jospa hän kuntoutuisi edes sen verran, että pystyisi hoitamaan omat perusasiansa, arkinen kanssakäyminen sujuvoituisi, löydettäisiin yhteinen kieli.

Että Kaija voisi muuttaa hoivakodista takaisin kotiin. 

Juuso

35 vastausta artikkeliin “Kaijan (tai oikeastaan Juuson) tilanne 13.1.2021”

 1. Voimia Juuso sinulle. Olet tuki ja turva. Kiitos siitä. Mennyt ei palaa, mutta tulevaisuus tuo vielä tullessaan vaikka mitä yllättävää, innostavaa, viisasta ja rakkaudellista asiaa. Varsinkin kun kyseessä on Kaijan kaltainen suuri sielu.

  Tykkää

  1. Kaunista ja rehellistä mietintää, elämästä ja rakkaudesta!❤️
   Rakkaus on lahja ja se sitoo sydämenne yhteen, tapahtui mitä vain.
   Ihanaa kevättä teille ❤️

   Tykkää

 2. Moi Juuso.
  Kiitos näistä sun päivityksistä. Luen niitä säännöllisesti ja niiden kautta on mukavaa pysyä kärryillä Kaijan ja sun voinnista. On kyllä tosi hienoa, että kaiken Kaijan kokeman jälkeen juuri sä oot olemassa Kaijan rinnalla. Jos paikallasi olisi yhtään heikompi ihminen, niin olisi piru merrassa. Koita jaksaa, uskon, että Kaija tuosta vielä toipuu. Jos ei ihan ennalleen, niin sitten johonkin muuhun. Mitä se ikinä onkaan, niin se on hyvä. Jaksamista.

  Tykkää

 3. Ostin Kaijan vuonna 2012 maalaaman taulu muutama kuukausi sitten. taulu on niin ihana ja joka päivä ihailen sitä. Olisi hienoa, jos Kaija vosi vielä joskus jotain maalata.

  Tykkää

 4. Kiitos Juuso näistä kuulumisista. On hurjan tärkeää, että sanoitat elämäänne. Niin monen taipaleelle osuu ”ennen” ja ”jälkeen” -vaiheet. Kun mikään ei palaa ennalleen. Joku kirpaiseva ja terävä ”nyt”, joka vetää rujon viivan kahden sanan väliin.
  Kuitenkin ”nyt” on väkevä ja sisukas voimassaan. Seuraa mukana silloinkin, kun se jää vaille huomiota, menneen tai tulevan ahdistellessa mieltä.
  Toivon teille niin paljon hyvää. Kunpa elämä toisi teille ketjussa pieniä ja isoja ihmeitä.
  Olkoon päivänne hyvä, tänään.

  Tykkää

 5. Voimia ja rakkautta teille ja koko perheelle. 💞 Ja etenevää ja ilon täyteistä kuntoutumista Kaijalle.

  Askellan hiekkarannalla.
  Istahdan kivun portilla.

  Hymy kantaa sillan yli.
  Lohdun antaa yön syli.

  On aika palata kotiin.

  Tykkää

 6. Hei Juuso.

  Ymmärrän, ja on totta että hän ei toivu koskaan entiselleen. Se ei silti tarkoita, etteikö hän tule toipumaan!
  Asiat voi aina ottaa joko huonona tai hyvänä.
  Tiedän, että kyseessä on ollut vakavasairaus, jossa ennusteet heittelee.
  Siitä huolimatta uskon Kaijan toipuvan, saavan puhekykynsä takaisin sekä pystyvän itsenäiseen toimimiseen. Hän tarvitsee siihen lujaa uskoa ja luottamusta.

  Aloitin juuri kuuntelemaan kirjaa, jonka Kaija on kirjoittanut yhdessä toisen kanssa. Alusanojen jälkeen tuli tarve googlettaa Kaija. Kuin minut olisi johdatettu tänne pakosta tai jotenkin muutoin.
  Luettuani hänen tilastaan harmistuin! Mutta mietin samalla, että oliko minun tarkoitus tulla juuri lukemaan tämä, jotta voisin oman kykyni voimin lähettää hänelle voimia toipumiseen. Lujittaa hänen uskoa itseensä olla antamatta periksi.

  Minä en tiedä, vaan minä uskon Kaijan toipuvan, ajan kanssa!

  Valoa elämäänne,

  Kaisa M.

  Tykkää

 7. Kiitos viestistä, jota olinkin jo odotellut. Tiedän Kaijan sielunkuvahommista. Hienon taulun hän on mullekin maalannut. Toivon sydämestäni teille kaikkea hyvää. Muista, että myös ihmeitä tapahtuu ja on jo tapahtunutkin. Ootte monien mielessä ja paljon on hyviä toiveita ❣️liikkeellä teidän hyväksenne. 👍☀️🤗

  Tykkää

 8. Kiitos Juuso ❤
  Kaikkea Hyvää teille kaikille ❤

  M uutos
  U usi
  U pea
  T ilaisuus
  O nnistua
  S uurenmoisesti

  Tykkää

 9. Moi🇫🇮🌹

  Mulle Kaija näytettiin täällä Tampereella!!
  Kävellen!!

  Tiedän kuka Kaija on. Hän oli tekemässä tätä uutta Aikaa!!
  Sano Mialta terveisiä, ja että me selvittiin!! Päästään Kotiin!!
  Kaija tietää mitä tarkoitan. Hän odottaa viestiä!!

  Kiitos 🌹

  Mulle saa soittaa jos haluaa tietää enemmän Maan tilanteesta! Kaija on superälykäs!!
  🥰👃❤️😄😄🇫🇮🇫🇮🇫🇮🇫🇮🇫🇮
  Meillä oli tämä Suomitehtävä hänen kanssaan vastaparina.

  Siinä se 😅💖🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟

  Terveisin
  Mia
  045 2761000
  Teen suoraa Tähtityötä ja kanavointia.
  Kaija itse kävi nämä koodit mulle näyttämässä!

  🌈🦁💯👑💍🦊🥂🥰

  Tykkää

 10. Hei Juuso! Olet mielessäni; Kaija myös. Kaija piirsi minusta sielunkuvan Järvenpään Heili Boutiquen kampaamossa. Näet kuvan Facebookissani.En tiedä, muistatko keskustelumme Korson penessä joskus 80-luvulla, kun siellä työskentelin. Olen työskennellyt psykoterapeuttina privaatisti Järvenpäässä n. 25 vuotta ja edelleen. Korona-aikan pääsääntöisesti etänä.Kun asuimme Korsossa 80- luvulla, soittelin Sinulle koskien lastemme osallistumisesta uskonnon opetukseen. Silloin oli opettajissa kai paljon ”uskonnollisia”, joten ymmärtääkseni koit, että elämänkatsomusopetus vaihtoehtona ei ollut mahdollista. Mallisi kosketti minua; siksi nämä mietteet. Voimia syvältä sydämestä, yst. Liisa

  Tykkää

 11. Hei Juuso!
  Kiitos kun kerroit, mitä Kaijalle ja sinulle kuuluu. Vaikea aina ymmärtää tätä elämän suurta viisautta, niin pieni osa tulee selvästi näkyväksi, ymmärretyksi. Mutta hienoa, että sinulla on suuri sydän, rakkaus Kaijaan. Hyväksyminen on niin tärkeää, mutta myös usko, että mitä vain voi vielä Kaijallekin tapahtua ja koko ajan tapahtuu, jota emme osaa edes sanoilla selittää. Aurinkoa ja lämpöä päiviinne.

  Tykkää

 12. Kiitos päivityksestäsi!
  Nuo tunteesi voi kuvitella ja tuntea/tietää täydesti vain sellainen henkilö, jolla on samoja kokemuksia/tunteita, ravistavia ajatuksia/epätoivon alhoja, ja toivon pisaroita samanlaisen tai samantyyppisen tilanteen edessä.
  Vaikka rakkaus kantaa, se myös vie uusiin erilaisiin alhoihin ja toisaalta ulottuvuuksiinkin.
  Toivottavasti saat vertaistukea, ja jos et vielä, niin hakeudu kursseille ja ryhmiin. Ajattele itseäsikin.
  Kaikkea hyvää teille edelleen!

  Tykkää

 13. Voimia Juuso! Ihanaa, kun positiivisuus sinussa voittaa.❤ Vain usko hyvään voi tuoda hyvää.
  Terveisiä Kaijalle! 💗
  Virpi Jaskio

  Tykkää

 14. Kuulumisianne lukiessa tuli mieleeni, että nyt Kaijan parantuminen voi jatkua täysipainoisesti, kun sinä Juuso olet oivaltanut ettei kotiin ole tulossa enää se sama Kaija kuin ennen. Elämässä kaikella on tarkoituksensa ja Kaijan sairastuminen ja paranemisprosessi koulii teitä molempia.

  Olen seurannut Kaijan kuulumisia hänen sairastumisestaan lähtien ja oikeastaan hieman sitä ennenkin. Olen alusta asti ollut vakuuttunut, että Kaija toipuu vielä. Se, että kuinka pitkälle toipuu jää nähtäväksi. Uskon hänen vielä kykenevän kertomaan kokemuksistaan itse tavalla tai toisella. Näkymätön maailma tarvitsee väylän ilmaista olemassa oloaan ja Kaijahan sopii tähän tehtävään mitä parhainten. Saattaa olla Juuso, että sinuakin opastetaan näkymättömän maailman tielle Kaijan avustuksella.

  Kiitos, että kirjoitat kuulumisianne!

  Tykkää

 15. Superhienoa, kun kaiken tapahtuneen jälkeen epätoivon ja surun kautta olet päätynyt toivomukseen, että Kaija toipuu niin paljon, että hän pääsee vielä jonain päivänä kokonaan takaisin kotiin!
  Toiveesi on kuultu.

  Kotiin ei palaa se entinen Kaija, mutta kenties tästä ”uudesta” Kaijasta löytyy jotain sellaista – joka vie elämäänne eteenpäin tavalla, jota et ole osannut uneksiakaan!

  Kaikella tapahtuneella on tarkoituksensa – joskus sekin selviää, mikä tämän tarkoitus on. Kliseinen lause, mutta totta.

  Kaija ja Juuso löytämisen ihmeitä ja ilon pisaroita polullenne ❤

  Sike

  Tykkää

 16. Kiitos rehellisestä päivityksestä Juuso. En osaisi edes kuvitella itseäni vastaavaan tilanteeseen mutta osaan kyllä kuvitella mitä Kaija sanoisi, ja tuo Herra Aivo Verenvuoto -kommentti on vintage Kaijaa! 😁

  ”Niin pysyvät nämä kolme: usko, toivo, rakkaus. Mutta suurin niistä on rakkaus.” Voimia sinulle ja koko perheelle.

  Tykkää

 17. Kiitos kirjoituksesta, paljon olet mielessäsi käsitellyt …. ja tuntenut – te molemmat 💓 Olen miettinyt mikä on Kaijalle tapahtuneen tarkoitus, mitä Universumi haluaa kertoa, opettaa tai ohjata …? Kenties Kaijalle hetkellistä lepoa, taukoa vai mahdollisesti uuden ulottuvuuden löytämistä ja (toivon mukaan) sen jälkeen voimia palauttaa kommunikointikyky kertoakseen uudet oivallukset.

  Mitä Universumi haluaa sinun oppivan … kärsivällisyyttä, itsesi löytämistä vai uuden rakkaudellisen tason saavuttamista. Joka tapauksessa, meillä jokaiselle on suunniteltu oma polku kuljettavaksi. Voimia sinulle ja levollisia yöunia sekä Kaijalle energiapölyä voimaannuttamaan sana-arkun avaamiseen 💖

  Rakkaudella Soili Hänninen

  ke 13. tammik. 2021 klo 8.34 Kaija Juurikkala kirjoitti:

  > Juurikkala posted: ” Joulu oli meille – tai ainakin minulle – > merkityksellistä aikaa. Kaija oli kotona yhtämittaisesti neljä päivää ja > kolme yötä, mikä on pisin yhtäjaksoinen yhdessä vietetty aikamme sitten > joulukuun 2017 slaakin. Oli aika mukavaa, Kaija oli hyvin läsnä ja j” >

  Tykkää

 18. ”minulla on myös ikävä ystäväämme Kaijaa,
  iloista, valoisaa ja näkevää,
  toivo paranemisesta
  on sydämessä
  nöyrää ja väkevää.
  Muistan ajatelleeni tavatessamme aina kuinka valo täytti huoneen,
  Kaija tuntui sen aina mukanaan tuoneen”, ajatus tuli mieleeni lukiessani kirjoitustasi Juuso.

  Voimia ❤

  Tykkää

 19. Kiitos tilannekatsauksesta!

  Olen seurannut Kaijan ja sinun tilannetta mielenkiinnolla, koska olen kokenut Kaijan hyvin merkitykselliseksi ihmiseksi itselleni, vaikka ollaan oltu tekemisissä harvakseltaan. Lisäksi olen ”elämän ihmettelijä” perusluonteeltani, miten monenlaisia elämänkohtaloita voikaan olla olemassa. Henkisesti olen jonkinlainen ”puolihörhö”, minulla ei ole itselläni vahvoja yliluonnollisia kokemuksia ja rationaalinen puoleni on vahva, mutta silti haluan olla avoin näkymättömille asioille. Ja mielestäni yhteiskunnassa korostuu liikaa rationaalisuus, mikä aiheuttaa pahoinvointia.

  Hienosti ja rehellisesti kuvaat teidän elämää ja omaa surua siitä menetyksestä, että Kaija ja teidän suhde ei enää palaa entisellään, vaikka Kaija vielä jonkin verran kuntoutuisikin.

  Otin Kaijaan yhteyttä muistaakseni 2008, opiskelin AV-alaa, tarvitsin harjoittelupaikan. Näin hänestä pätkän jossain TV-haastattelussa, ja minulle tuli vahva tunne, että haluan ottaa yhteyttä häneen. Muistin lukeneeni jostain, että hän asuu Mäntyharjussa, minä asun Kouvolassa. Mutta epäröin, koska hän oli ”julkkis”, sellaisten lähestyminen ei ollut itselleni tyypillistä.

  Kiinnostus voitti ”julkkisvierastamisen”, niinpä minusta tuli harjoittelija Kissakosken elokuvavoimalaan ja Gentle Filmille. Mutta enemmän koin oppivani Kaijan persoonan kautta ja osallistuin hänen ensimmäiseen vuoden ryhmäänsä. Olin myös värkkäämässä teidän puutarhaa ja spiraalia. Teen myös monenlaista taidetta.Kaija on ollut inspiroiva esikuva rehellisenä, valtavirrasta poikkeavana, oman tiensä kulkijana.

  Haluan lähettää paljon lämpimiä ajatuksia Kaijalle, sinulle ja koko teidän perheelle!

  Jossu huippuautoilija & puutarhavelho

  PS. Jos tarvitset apua, minua voi kysyä. Esim. tilapäiseksi henkilökohtaiseksi avustajaksi Kaijalle tai pihahommiin. P.0407198457

  Hanki Outlook for Android

  ________________________________

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s