Kaijan tilanne perjantaina 26.1.2018

Tuli vähän pitkä tauko edellisestä tiedotteesta. Ensin ei tapahtunut mitään uutta ja sitten Kaijan tila alkoi sahata siihen tahtiin, että uutiset olisivat olleet koko ajan vanhentuneita. Nyt tilanne on onneksi jo vakiintunut ja vakautunut.

Olen törmännyt ensimmäistä kertaa ilmiöön nimeltä apraksi*. Olin syöttänyt Kaijaa kymmeniä kertoja. Joskus nieleminen tuotti varsinkin alkuun vaikeuksia mutta lopulta se oli aina alkanut sujua. Tällä kertaa Kaija oli syönyt ja niellyt halukkaasti koko annoksensa mutta päälle ottamansa vesihörppy jäi pyörimään poskiin.

Hoitaja tuli paikalle siirtääkseen Kaijan pyörätuolista vuoteeseen ja kertoi, että tuota tämä tekee jatkuvasti: kieltäytyy nielemästä. Hoitaja veti kumihanskat käsiinsä, otti esiin letkun ja sanoi imevänsä suun tyhjäksi, koska ei Kaijaa voisi makuuasentoon panna jos suu on täynnä. Menisi vielä vellit henkitorveen.

Pyysin ettei imettäisi vielä ja lähdimme pyörätuoliajelulle ympäri sairaalaa. Neste pyöri Kaijan suussa. Melkein tunnin kuluttua pysähdyttiin. Neste pyöri suussa edelleen. Minä maanittelin, komensin, uhkailin imutoimenpiteellä ja lopulta melkein rukoilin häntä nielemään. En voinut käsittää, että nieleminen loppui kuin seinään sujuttuaan lähes normaalisti ainakin puolen tunnin ajan.

Katsoin miten Kaija yritti tuskainen ilme kasvoillaan niellä siinä kuitenkaan onnistumatta ja vakuutuin, että uppiniskaisuudesta ei satavarmasti ole kysymys. Kaija voi olla joskus itsepäinen mutta ei hän tyhmä ole koskaan ollut.

Lähdin tapaamaan lääkäriä, sitä mukavaa ja pätevää Kaijan hoitotiimin johtajaneurologia. Hän selitti, että kyseessä on melko varmasti apraksi, aivovammapotilailla silloin tällöin esiintyvä hermostollisen komentoketjun lukittuminen: aivot lähettävät nielemiskäskyn, mutta vaikka nielun motoriikka onkin kunnossa, käsky ei vain mene perille vaikka potilas kuinka haluaisi ja yrittäisi.

Oireet ainakin natsasivat.

Samalla lääkäri kertoi, että Kaijan viimeisimmissä verikokeissa alkoi näkyä aliravitsemus. Nielemisvaikeuksien takia hän ei saanut riittävästi ravintoa. Lääkäri ehdotti nenä-mahaletkua. Ajatus tuntui minusta epämiellyttävältä mutta Kaijan uhkaava aliravitsemus vielä kurjemmalta, joten myönnyin.

Kaija on nyt ollut letkuruokinnassa kaksi vuorokautta, ja hänen vointinsa ja aktiivisuutensa ovat palanneet parhaalle tasolleen. Joskus kannattaa näköjään kuunnella alan ammattilaisiakin!

Kaija on tähän saakka ollut Mikkelin keskussairaalan neurologian akuuttiosastolla, ja mikäli ei mitään takapakkia tule, ensi viikolla aletaan suunnitella kuntoutusosastolle siirtoa, jossa painopiste muuttuu perushoidosta yksilölliseen kuntoutukseen.

Sitä odotellessa.

Juuso

* Koettakaapa huviksenne etsiä hakukoneella tietoa apraksista! Suosittelen hyvää skandinaavisten kielten taitoa. Kumma juttu.

24 vastausta artikkeliin “Kaijan tilanne perjantaina 26.1.2018”

 1. Hienoa että jaksat Juuso päivittää ja tiedottaa. Olen myös sydän syrjälläni seurannut tilannetta. Olen tavannut Kaijan pari kertaa ja lukenut kaikki kirjansa. Ollut valtavana tukena omalla henkisellä polulla. Olette mielessä.

  Tykkää

 2. Lämmin kiitos taas Juuso! Lämpimät terveiseni Kaijalle. Voimia ja jaksamista koko perheelle!

  Tykkää

 3. Viesteilimme Kaijan kanssa syksyllä. Luin hänen kirjaansa ja sitten otin yhteyttä varsin henkilökohtaisissa asioissa. Ilahduin hänen vastauksistaan. Ja sitten tuli tieto tästä äkillisestä sairastumisesta. Olen rukoillut puolestanne ja toivotan voimia ja sinnikkyyttä!

  Tykkää

 4. Paljon paljon voimia sinne koko perheelle! Hienoa lukea Juuso näitä sinun päivityksiä! Olen tavannut Kaijan vain kerran, toissa kesänä Kuhmossa lomaillessani. Toipumista toivon hänelle:)

  Tykkää

 5. heippa! Ihan täysin off topic on tultava kommentoimaan. Kyse ei välttämättä ole apraksiasta, vaan siitä, että suutuntuma ja nieleminen vaativat vielä harjoittelua. Paksummat ruuat on helpompi tunnistaa ja nielemisrefleksi toimii, vesi taas on niin ohutta, että sen suutuntuma on erilainen. Pyytäkää pikaisesti nielemisharjoittelua ja puheterapeutin tukea (tiedän, ettei niitä paikkakunnalla ole hyvin saatavissa), mutta tämä auttaisi paljon. Ja todellakaan ei ole kyse potilaan oikuttelusta tai siitä, että ”kieltäytyy” nielemästä, ei vain pysty. On myös olemassa ns. sakeuttajaa, jolla esim. nesteitä voidaan paksuntaa, jolloin nieleminen on helpompaa. Tsemppiä Kaijalle!

  Tykkää

 6. Te menette yhdessä eteenpäin. Kaija ehkä piirtäisi auton konepellin lumelle sydämiä ja hymiöitä aina kun Juuso starttaat kohti Mikkeliä. Hyvää uutta viikkoa koko perheelle.

  Tykkää

 7. Kiitos Juuso näistä päivityksistä ❤
  Asiat järjestyy kuten on tarkoitettu, jonain päivänä.
  Uskoa ja rohkeutta kaikille.
  Valoterveisin,
  Jane

  Tykkää

 8. Moi 💫💫💎

  Ravinto on kyl superia!! 👍💕☀
  Hyvä homma että letkut!
  Kapryyliöljy on Ihmeitten ihme ravintoa aivoille ja hermostolle!
  Jaksan vuositolkulla puhuu öljyjen puolesta koska se aidosti parantaa!!! 🌏😍💓

  Terkkuja!!
  T. Mia 💎

  Tykkää

 9. Kiitos päivityksestä, Juuso ja terveisiä Kaijalle ❤ Nuo lääketieteen termit ovat usein hankalia selittää yksinkertaisesti. Tuosta apraxiasta löysin tällaisen määritelmän:

  "Apraksialla tarkoitetaan aivovauriosta johtuvaa vaikeutta suorittaa taitoa vaativia tahdonalaisia liikkeitä, vaikka motorinen ja sensorinen järjestelmä on kunnossa. Ideomotorinen apraksia on yleisin apraksian muoto ja sen syynä on yleensä vasemman aivopuoliskon otsalohkon, päälakilohkon tai tyvitumakkeiden ja talamuksen vaurio. Vasemman aivopuoliskon vaurio on yhteydessä kielellisiin toimintoihin ja niinpä apraksian yhteydessä esiintyy usein myös afasiaa. Ideomotorinen apraksia ilmenee vaikeutena suorittaa liikkeitä sanallisen ohjeen mukaan tai mallin jäljittelyn perusteella. Potilas ei esim. osaa pyydettäessä esittää miten vilkutetaan. Potilas osaa yleensä kuitenkin vilkuttaa spontaanisti tavallisessa tilanteessa. Uusien liikkeiden oppiminen voi olla vaikeaa. "

  Duodecim terveyskirjasto on todella hyvä tiedon lähde, suosittelen lämpimästi kaikille sairauksista kiinnostuneille.

  Tykkää

 10. Näin viime yönä unta, että juttelin Kaijan kanssa kun hän oli parantunut ja kuntoutunut, Kaija on ollut kyllä päivittäin ajatuksissa. Haluaisin suositella mahtavaa kirjaa, jos on jaksamista lukea. Sen nimi on Superaivot (https://www.adlibris.com/fi/kirja/superaivot-9789522606150). Sen ovat kirjottaneet tohtori Deepak Chopra ja neurologi Rudolph E. Tanzin ja on hyvin kansantajuinen lukea. Se kertoo miten mahtava elin aivot ovat, mikä suuri paranemiskyky niillä on ja miten vierekkäisten solut voivat tosiaan ottaa tuhoutuneiden solujen tehtävät itselleen. Hermoverkoston voi luoda uudestaan ja omia aivoja voi kehittää tietoisesti kuin lihasta konsanaan, kirjassa on siihen opastustat. Se on tosi inspiroiva kirja ja uskoisin, että siitä saisi lisävoimaa kuntoutusprosessiin. Minulla on kirja omana ja voin lainata sen, jos ei ole kirjastossa vapaana.

  Tykkää

 11. Näin viime yönä unta, jossa Kaija puhui normaalisti! Ihmettelin vielä, että nopeasti parantui.
  Toivon sen olevan enneuni!
  Terkkuja Lapista!
  Nyt on lauhempaa ja tuntuu lämpimältä viikon -35,5 C jälkeen.

  Tykkää

 12. Kiitos taas päivityksestäsi! Kyllähän toipuminen on pitkässä juoksussa ja polveilee aikamoisesti. Mutta ymmärrettäväähän se on – kyse ei ole mistään kevyestä lähtötilanteestakaan. Onneksi tunnet puolisosi niin hyvin, että uskallat ottaa kantaa! Näköjään yhteistyö on tässäkin parempi kuin suoraviivainen lääketieteellinen hoito. Ja yhteistyötä tehdään täältäkin päästä, rukouksia ja energiaa päivittäin – myös teille omaisille. Lämpimät terveiset Kaijalle! ❤

  Tykkää

 13. Hei. Tarkoittanet apraksiaa (apraksia), tarkoittanee samaa kuin apraksi, mistä kirjoitat, ja tietoa löytyy suomeksi hyvin.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s