Kaijan ja Juuson tilanne hääpäivänä 5.9.2019

Tänään on meidän hääpäivämme, Kaijan ja minun; 33 vuotta ja risat yhteistä elämää takana. Meillä on ollut hääpäivänä tapana irrottautua arjesta hetkeksi kahdestaan. Usein vain kävimme yhdessä syömässä ravintolassa, pulahdimme kylpylään, kävimme näyttelyssä, elokuvissa tai teatterissa, ajelimme moottoripyörillä mökille virvelöimään ja saunomaan, osallistuimme harrasteajoneuvotapahtumiin. Joskus kyllä matkustimme oikein ulkomaille asti.

Tänä vuonna ei päivämäärä aivan täysin osunut, mutta ei se enää näin monennella kerralla niin tarkkaa ole. Joka tapauksessa irrottauduimme arjistamme, jotka tätä nykyä ovat varsin erilaiset. Osallistuimme Kaijan kuntoutusterapiaan kuuluvalle, nelipäiväiselle VasaConcept-leirille Savonlinnaan. Sille, jossa Kaijan kuntoutuminen pantiin alulle vuosi sitten. 

Oli varmaankin ensimmäinen kerta, kun emme alkuun olleet yhtä mieltä hääpäivämme vietosta. Minulle osallistumiseen oli korkea kynnys, edellinen vuosi oli jättänyt syvän riittämättömyyden tunteen, kamalan ahdistuksen. Jouduin silloin kylmiltäni suoraan omaishoitajaksi eikä minulla ollut mitään valmiuksia tehtävään: homma tuntui kaatuvan päälle joka hetki. En ollut perillä Kaijan tarpeista, en tajunnut olevani vastuussa lähes kaikesta, en osannut edes teknisesti vaihtaa vaippoja aikuiselle saati ymmärtänyt miten intiimihygieniasta huolehditaan, kun toinen on käytännössä puhe- ja liikuntakyvytön. 

Tämänvuotisen leirin lähestyessä itselleni epätyypillinen paniikki iski. Menetin yöuneni erilaisiin painajaisiin, joissa Kaijalta välillä puuttuivat jalat kokonaan, milloin hänen kasvonsa olivat kuin suoraan amerikkalaisesta zombileffasta. Olin jo itsekseni päättänyt kieltäytyä lähtemästä koko leirille ja yritin pohtia, miten saisin itseni vapautetuksi sieltä. Mutta Kaija oli taas kerran järkähtämättömän päättäväinen: hän haluaa sinne. Piste. Ei hetkenkään epäröintiä vaikka – pitää nyt myöntää – yritin puhua häntä ympäri. Hän vain nauroi ja väitti viime vuodenkin menneen ihan hyvin. Harvoin olemme 33 vuodessa olleet yhteisestä kokemuksesta yhtä erimielisiä!

Mutta sitten alkoi tulla helpotuksia. Muuan Kaijan savonlinnalaiset asiakkaat yhtäkkiä ”ymmärsivät” kysyä, voisivatko he olla mitenkään avuksi, mielellään kuulemma olisivat. Kuin ihmeen kaupalla viimevuotinen majoitustilamme oli edelleen vapaana, vaikka olin lykännyt ilmoittautumisen aivan rajoille. Kun kerroin näistä Kaijalle, hän nauroi pilke silmäkulmassaan, ikään kuin hänellä olisi ollut jotain tekemistä asian kanssa!

Ei tämän vuoden leiri paha ollut, päinvastoin. Olin vuodessa oppinut omaishoitajan perusasiat ja Kaijan liikkuminen ja ilmaisu olivat kehittyneet paljon – ihan kaikkea ei tarvinnut enää arvailla eikä käyttää viimeisiä voimiani hänen siirtelyynsä ja kääntelemiseensä.

Parasta ja tärkeintä kuitenkin oli leirin tarjoama vertaistuki: muuan nainen, joka oli ollut jo vuosia pyörätuolissa ja jonka koululääketiede oli tuominnut siihen loppuiäkseen, nousi ja käveli ilman tukea. Muuan mies, joka oli saanut samantyyppisen aivohalvauksen kuin Kaija muutamaa vuotta aikaisemmin, oli viime vuoden leiriltä kotiin matkustaessaan tuntenut pissahädän ensimmäistä kertaa kahteen vuoteen. Muuan nainen, jonka nimi on Kaija Juurikkala, nousi tuolista omin voimin seisomaan ja pysyi pystyssä ilman tukea useita kymmeniä sekunteja. Ensimmäistä kertaa sitten joulukuun 12. päivän 2017!

Juuso

41 vastausta artikkeliin “Kaijan ja Juuson tilanne hääpäivänä 5.9.2019”

 1. Moikkelis taas täältä Helsingin käpylästä 🤗✨

  Pari viikkoo sitten tulin porista treelle junalla, ja hups, kukapa muukaan kuin Kaija?!! istahti mun eteen junassa 💖👌
  Siinä hän istua pojotti, ja jutteli kuinka oli menossa hesaan tyttöjen iltaa viettämään 😄🥂
  Kertoi että älä huoli, kun kaikki kerran oli jo järjestetty valmiiksi.
  Hyvinkin juuri Kaijamaiseen tapaansa!

  Mulle nyt muutenkin on näytetty tällä matkalla vaikka mitä, mutta olipa tämä tänne pakko tulla kertomaan 😊🌺

  Täällä käpylästä nyt oli vain ns kuplia ja turkoosia tähtivoimaa, kuten hän on tiennyt.
  Ehkäpä tämä jotenkin auttaisi 😔💫💫

  Mulla olisi kyllä ihan huikeaa kerrottavaa hänelle, kun hän nyt kokonaan jalkutuisi takaisin 🍃💎👑

  Suuret Terkut Kaijalle sekä koko perheelle!

  🐬😊☀️
  Mia

  Tykkää

 2. Kaija on usein aatoksissa ja teidän arki. Kiitos Juuso, kun satunnaisen säännöllisesti kirjoitat tänne kuulumisianne. Kiitos Kaijalle äidillisestä rakkaudesta.

  Rakkauden säikeitä lähettelen teille.

  Valo läpäisee lihaisan kuoreni
  Näkymätön voima laittaa näkyvän liikkeelle
  Ravistelee
  Sipaisee
  Tuo hymynkareen huulille
  Ravistelee kivun kyyneleet pinnalle

  ValoVoima ja rakkaus
  Metsässä, meissä, sinussa ja minussa
  Läpäisee kaiken ja tekee kaiken näkyväksi.

  Rakkautta päiviinne
  Jenny

  Tykkää

 3. En tiedä miksi rupesin seuraamaan Kaijaa kun luin hänen sairauskohtauksesta. En tuntenut teitä. Ikänä kuullutkaan. Asun ulkomailla v. 1977. Nyt tiedän, miksi. Rakas mieheni sai 19.9.2019 aivoveritulpan. Olemme edelleen sairaalassa. Olen onnellinen puolestanne. Pikku hiljaa. Rakkain terveisin. Luin myös poikanne artikkelin. Hieno ihminen. Onneksi olkoon hänestäkin.❤️

  Tykkää

 4. Onni ja laajentuminen. Ne(kin) saattavat olla läsnä joka päivä, tästä(kin) päivästä eteenpäin.

  Tykkää

 5. Kiitos Juuso toiveikkaista uutisista!!
  Ja Onnittelut pitkästä, yhteisestä polustanne ja mihinkähän se teidät vielä viekään?
  Kaikkea hyvää teille molemmille!
  Syksyn väriloistoa toivottaen
  Anne Kolhinen

  Tykkää

 6. Maaginen luku 33. Kaija kutsui minut omalle matkalleni vuonna 2012. Ilokseni totesin tänä vuonna, että hän tekee edelleen työtään ja vaikka fyysisesti vaikuttaisikin heikolta, henki on vahva ja kulkee matkojen päähän. Kaija on uskomaton nainen. Hyvää hääpäivää. Terveisin Tiina

  Tykkää

 7. Oi, miten upea uutinen ! ♥️
  Niin ja hieno hääpäiväyllätys.
  Olette niin usein ajatuksissani.

  Anne

  Tykkää

 8. Hääpäivä oli siis onnistunut! Ihana kuulla kuinka Kaija toipuminen edistyy. Ja uskon ettei vielä ole lähelläkään maalia. Kaija on niin erityinen ja merkitsee minullekin monella tavoin paljon. Terveiset ja halaukset, teille molemmille! T. Hannele

  Tykkää

 9. Kiitos Juuso päivityksistäsi. On todella upeaa että jaksat pitää meidät ajantasalla. Muistathan, että sinäkin saat pyytää itsellesi voimia ja jaksamista samassa suhteessa kuin pyydät Kaijalle.
  Olen tavannut Kaijan vain kerran, mutta hän teki myös minuun lähtemättömän vaikutuksen.
  Hänen maalaamansa taulu on työhuoneeni ikkunalla, aivan kuin ovena mahdollisuuksien maailmaan. Avartaen ajattelua, hyväksyttämällä tapahtuneet asiat ja antaen luottamusta tähän hetkeen sekä tulevaisuuteen. Täynnä mahdollisuuksia kokea, iloita ja nauttia!
  Aina, kun katson sitä taulua ajatuksella, silloin lähtee terveiset niin Kaijalle kuin Sinulle!
  Voimaa, Valoa ja Rakkautta teille molemmille ❤️

  Tykkää

 10. Kun tuota luki, tuli mieleen sana ”rakkaus”.
  Teille molemmille sitkeyttä ja voimia ja onnen pilkahduksia.

  Kävimme Kaijan kanssa samaa kolmivuotista Mestari-maalauskurssia Vantaalla lähes 20 vuotta sitten. Siitä jäi hyviä muistoja.

  Tykkää

 11. Onnea hääpäivänne johdosta! Ja kiitos Juuso päivityksestä! Ihanaa kuulla Kaijan kuntoutumisen edistymisestä. Kaija on tehnyt lähtemättömän vaikutuksen ja on meille esikuva rohkeudesta ja lujuudesta. Niin kuin Sinäkin Juuso. Rakkaudentäyteisiä tulevia vuosia teille!

  Tykkää

 12. Ihmeiden aika ei ole ohi 💖🌍✨✨
  Kaija itse mulle näin sanoi Raumalla, kun maalattiin uutta Atlantiksen kultaista porttia tänne Suomeen.

  Mä tein täällä kävelytyötä Kaijankin puolesta, ja saatiin pysyvä rakkausrauhaenergialähteet auki Suomeen. Ainakin Tampere sai… ✨🌍
  Kaija on ollut mukana koko ajan.

  Toivonkin nyt kun suurin tehtävä on tehty, niin saa taas omat siivet jalkoihinsa 🥂💫💫💫🌺👌

  Kuplivaa hääpäivää!!

  Kiitos.
  Mia 👑

  Tykkää

 13. Moi!
  Onnea hääpäivän johdosta!
  Juuri ajattelinkin, että mitähän teille nykyään kuuluu..ja tulihan se vastaus jo seur.pnä.!
  Hyvää ja edistyksellistä jatkoa edelleen teille kummallekin! Rakkautta ja hyvää oloa!
  Siunausta yläkerrasta!

  Tykkää

 14. Onnea pitkästä yhteisestä taipaleesta! Syysterveiset Voimanaiselle ja tukijoukoille. 🍂🍁
  Siunaavin ajatuksin, Sirpa

  Tykkää

  1. Onnea teille molemmille ! Kyllä itku pääsi täälläkin Kaijan puolesta. Hän on sinnikäs ja arvoituksellinen nainen ja hänellä on upea tuki vierellään ollut jo yli 33 vuotta.

   Tykkää

 15. Onnittelut! Myyttinen määrä vuosia koossa: Alku uudelle ajalle. Uusille ihmeille. Itketti nuo viimeiset lauseet. Miettii, että mitä kaikkea tämä synnyttääkään! Tai jo on vaikuttanut.

  Tykkää

 16. Hyvää hääpäivää – nyt toisenlaista, mutta perinteitä vaalivaa rituaalia. Vertaistuki on korvaamatonta. Olen miettinyt jokohan Kaija on noussut tuolista. Ja upeaa kuulla että niin tapahtui!

  Tykkää

 17. Hei Juuso ja kiitos postistasi!
  Olipa ihana lukea tekstiäsi – tiedän tunteen, kun on pihalla ja väsynyt ja vihainen ja alistunut ja…. Ja sitten kun kaikki yhtäkkiä onkin mennyt loikan eteenpäin. Kyyneleet tulivat loppulauseestasi, miten hienoja uutisia! Lämpimät terveiset teille molemmille ja väririkasta syksyä!

  Tykkää

 18. Hei!
  Onnea hääpäivänne johdosta! Ihanaa kuulla, editysaskelia on taas otettu. Aina liikutun näistä päivityksistäsi, Juuso. Kiitos! Vertaistuki on varmasti tarpeen ja auttaa eteenpäin. Kaunista syksyä teille toivoen

  Sari

  Tykkää

 19. Sielun kädenjälki

  Silmäsi herkkä,
  sielusi avoin,
  kätesi piirtänyt merkit,
  tiet sydämen valoon.

  Ehkä sinulle näytettiin,
  kaikista kirkkain.
  Kuljit vuorta edellä näyttäen,
  mustan kirkkaat on askeleet.
  Kerännyt rinnalles ritarit valon,
  joukkosi tehneet valtavan palon.

  Mustassa valossa, kaikki on värit.

  Hei,

  kirjoitin joku aika sitten runon Kaijasta. ❤
  Hän on maalannut minulle ja muutamalle läheiselleni sielun muotokuvat. Uskon, että Kaija on useamman esikuva kuin uskottekaan. Hän on esimerkkkni siitä rttä tee juuri tänään mitå sudämesi haluaa. Voimia teille!

  t. Maria Rantsi

  Lähetetty Samsung Galaxy -älypuhelimesta.

  Tykkää

 20. Unetkin hoitavat omalla merkillisellä tavallaan.
  Myötätunnossa eläen; mutta ihanaa että sait konkreettistakin apua.

  Tykkää

 21. Uskomatonta että juuri tänä aamuna katsoin Kaijan voimakorttia ”Kaikki on mahdollista” ja ajattelin/toivoin että olisipa kiva kuulla uutisia. Ja kiitos Juuso että laitoit uutisia! Mahtavia uutisia! Voimia ja haleja teille molemmille ja nähdään pian!

  Tykkää

 22. Kiitos Juuso! Olin jo odotellutkin kuulumisianne ja kyynel silmänurkassa niitä luin. Kaikkea hyvää teille toivon, yhteinen matkanne jatkukoon valon ja toivon merkeissä. Halaus Aila

  Tykkää

 23. Onnea onnea pitkän avioliiton johdosta.
  Olipas upea uutinen. Kaijan temperamentti ja tahto voittaa perinteisen koululääketieteen mennen tullen. Rinnalla vahva sielunkumppani, joka uskaltaa myös olla heikko. Täydellinen pari 🙂

  Kaijalle terveisiä Katelta. Olen aina ihaillut häntä ja yllättäen pohdin usein kuulumisia kun juuri Juuso niitä päivität. Värikästä syksyä uusien jännittävien asioiden äärellä.

  Kate Kirkkonummelta

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s